Досиетата "Пандора" и отговорът на ЕП и ЕК

Снимка: bird.bg

Мащабното разследване по досиетата "Пандора" разкри скандални финансови тайни на политици, милиардери и известни личности, укривали огромни суми в офшорни зони. Разкритията предизвикаха остри реакции в Европейския парламент и настоятелни призиви за прилагането на новия законодателен пакет за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма в Европейския съюз. Според евродепутати последните разкрития в досиетата „Пандора“ са затвърдили нуждата от всеобхватна европейска политика и прилагането на новото законодателство еднакво във всички страни членки. Законодателният пaĸeт вĸлючвa затягане на контрола върху преноса на пари зад граница и сътрудничество между правосъдните органи от различни държави.С новите промени се разширява определението за пари в брой, като вече ще се включват и предплатени карти, както и силно ликвидни стоки като златото. Еврокомисарят по финансовата стабилност Марейд Макгинес изтъкна в тази връзка:

"Ние не премахваме и нямаме намерение да премахваме парите в брой. Те са ценни, но  трябва да са чисти. Има много мръсни пари, които преминават през европейската финансова система и това трябва да спре. Това не е само финансов проблем. Това е огромен социален проблем. Да, ние ще използваме и използваме всички налични инструменти срещу незаконните финансови операции. По-специално по отношение на действителната собственост, ние разглеждаме много внимателно този въпрос в определени  страни членки и сме бдителни.  Но истината е, че борбата с прането на пари е глобална борба и следователно изисква глобални действия. Мисля, че това беше особено показано отново от разследването по досиетата "Пандора". На този етап все още предстои да се установи дали освен укриване на данъци има и престъпления, свързани с незаконен източник на богатство."

Създаването на единен европейски надзор е от изключително значение, подчертаха представители на групите в ЕП. Чуха се силни послания за нуждата от създаване на надеждни връзки  между надзорните органи, за да се гарантира превенцията и ефективната работа на следователи и прокурорите с цел не само да предотвратяват финансови престъпления, но и да се изправят престъпниците пред  съда и да  се лишават  от незаконните им облаги. В този дух са и призивите на евродепутата от Европейската народна партия Франсис Фицджералд:

"Изчислено е, че всяка година в световен мащаб се изпират до 2 трилиона щатски долара. В моята родна страна Ирландия нивото на тази незаконна дейност се е увеличило повече от два пъти за една година и ние виждаме това и в разкритията на досиетата "Пандора". Прането на пари е бич в нашето общество и нарушава цялата ни икономика. То позволява на престъпните организации да процъфтяват и да увеличават своите незаконни операции. Европа не може да си позволи да бъде разглеждана като врата за насочване на мръсни пари към престъпниците. С новия пакет на Комисията, който наистина приветствам, Европейския съюз има потенциала да се превърне в световен лидер в борбата срещу прането на пари. Престъпниците се нуждаят само от една вратичка, за да експлоатират системата. Затварянето на тези вратички не е лесно, като се има предвид, че живеем в сложен и взаимосвързан единен пазар. Но репутацията на Европа страда от все повече и повече скандали за пране на пари. Европейският съюз се нуждае всички страни членки да подкрепят тази кауза."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!