ЕП настоява бюджетът на ЕС за 2022 г. да е подчинен на възстановяване на кризата от Covid-19

Възстановяването от Covid-19 да е приоритет номер едно - за това настоя Европейският парламент и одобри позиция за бюджет 2022 година преди преговорите със Съвета по окончателните му параметри. Докдадчикът - евродепутатът от Европейската народна партия Карло Реслер изрази надежди, че е налице бюджет, който е съобразен с нуждите на различните поколения, региони и сектори. Последствията от пандемията, отбелязва Реслер, не са еднакви и затова е  важно политическите приоритети да бъдат пресъздадени в реални числа:

"Ключовият приоритет е подкрепата за възстановяването от здравната криза -  да няма произволни орязвания, да се възстановят бюджетните пера, които носят ползи за европейците, също така и поставянето на основите на един по-устойчив Европейски съюз. Особено важно е да се използват допълнителни бюджетни кредити в определени ключови области. Искаме да инвестираме в изграждането на жизнена икономика, да помогнем на малките и средните предприятия. Важно е засилване на ориентирани към бъдещето програми в областта на научните изследвания, иновациите и образованието със специален акцент върху младежта и децата. На трето място, искаме да изградим солиден здравен съюз и да засилим усилията си за цифрова, зелена и сигурна Европа."

Евродепутатът Исабел Гарсия Муньоз от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите изтъкна и други приоритетни сектори, които имат нужда от стабилно финансиране:

"Всички знаем голямото въздействие, което Covid-19 оказа върху европейския транспорт и туризъм, сектори, които са изключително важни за правилното функциониране на нашия вътрешен пазар. Транспортът представлява около 5% от европейския Брутен вътрешен продукт, а туризмът - около 10 на сто, като и в двата сектора работят милиони европейци. Необходимостта от преминаване към по-устойчив икономически модел е наложителна и това предполага големи усилия от тези сектори за инвестиции и планиране на европейско и национално ниво, така че няма друга възможност: бюджетът за 2022 г.  трябва да бъде бюджетът за европейско социално-икономическо възстановяване."

Еврокомисарят по бюджет и администрация  Йоханес Хан изрази очакванията си, че споразумението за бюджета за следващата година ще зачита политическото споразумение относно многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 година и че ще отразява справедливо както позицията на Европейския парламент, така и на Съвета:  

"Ние все още сме в условията на здравна криза. Ваксинационните кампании ни донесоха известно облекчение, но много хора все още нямат достъп до ваксини срещу Covid -19. Климатичните изменения правят нашия свят по-малко предсказуем и позволете ми да подчертая,  че навременното споразумение за един солиден бюджет на Европейския съюз е най-добрият начин да подкрепим нашето общество и икономиката си и да отговорим на очакванията на нашите граждани. Всички ще трябва да работим конструктивно, ако искаме да намерим компромис навреме и да приемем бюджетната рамка за догодина."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!