Цветелина Пенкова: Предстои сериозна модернизация на жп транспорта

ЖП гара, Стара Загора
България вече закъснява с модернизацията на железопътния транспорт, но в същото време само държавна компания би могла да гарантира толкова голяма дългосрочна инвестиция, защото частните компании обикновено търсят много по-бърза и по-голяма възвръщаемост. Ясно е, че железопътният транспорт е по-екологичен и по-достъпен от другите видове транспорт, но потребителите на жп услугата у нас отчитат, че жп превозът в България в момента се намира далеч от европейските реалности и се отдалечава от европейските зелени политики. Това бяха някои от основните изводи от провелата се наскоро общоевропейската Конференция за бъдещето на Европа, в която се включи и евродепутатът Цветелина Пенкова.

Пенкова посочи, че в периода до 2030 г. България очаква да получи близо 2 млрд. лв. от еврофондове, които да отидат за модернизация на железопътния транспорт.

„Темата за важността на жп транспорта е активно застъпена у нас и започва активно да се работи по нея. Силен акцент се поставя в развитието и модернизирането на жп инфраструктура в страната. Акцент е поставен – и като финансиране, и като стратегия, в Плана за устойчивост и възстановяване, където са заложени близо 2 млрд лева да бъдат насочени към този сектор по различни направления“, обясни Цветелина Пенкова. Предстоят цифровизация и модернизация на всички информационни системи, които се ползват в жп транспорта, както и преустройство на гаровите комплекси и осигуряване на енергийно ефективни транспортни средства – т.е. модерни вагони и локомотиви.

По думите на Цветелина Пенкова повечето европейските страни са по-напред от нас в обновяването на жп транспорта си. Европа отчита, че това е по-евтин начин за превоз на товари и пътници, изключително екосъобразен и енергоефективен, по-безопасен и по-предвидим, който предлага по-ниски цени и за гражданите, и за бизнеса. Цветелина Пенкова даде за пример още, че почти всички влаковете в Германия, например, се задвижват със зелена енергия. По думите на Цветелина Пенкова, не на последно място железопътният транспорт играе и социална роля – освен за икономиката, модерният, екологичен и достъпен железопътен транспорт има и сериозно социално измерение.

Какви средства се очаква да получи България от еврофондовете до 2030 г. за модернизацията на железопътния транспорт и в каква посока трябва да се развива жп секторът, чуйте коментара на евродепутата Цветелина Пенкова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!