България - долина на водорода

Водородът, който може да бъде произведен от вода чрез електролиза, може да предложи истинска алтернатива на традиционните горива. Той може да се използва директно като гориво или преработен в синтетични течни горива. А ако електролизата се захранва от възобновяеми енергийни източници, нейното въздействие върху климата е неутрално.

Различни анализи показват, че с развитието на технологиите, само след 10 години ще бъдат постигнати и по-ниски цени от тези на днешните изкопаеми горива.

Европа има потенциал да насочи стотици милиарди евро към проекти за производство и внедряване на водород като алтернативно гориво за икономиката. В изпълнение на целите на Зеления преход, това е възможност за всяка страна-членка.

Тук ключова роля имат програмите "Хоризонт Европа", с бюджет от 95 млрд. евро и половина и "Еразъм+", с ресурс от 28 млрд. евро за инвестиции в науката и иновациите в подкрепа на целите за изменението на климата, заяви българският еврокомисар Мария Габриел и съобщи, че сред одобрените проекти има и 14 български организации, спечелили финансиране:

„В програмата „Хоризонт Европа“ имаме пет теми, четири са свързани със Зелената сделка и зеления преход. Европейският иновационен съвет ще бъде водещ в подкрепата на малките и средни предприятия, и за стартиращите компании. Тук също сме подкрепили в пилотната фаза над 5 700 стартъпи. От тях има 24 български, които са получили финансиране в размер на 7,6 млн.евро. Това, което трябва да направим малко повече е да бъде ускорен трансферът от резултатите от научните изследвания спрямо индустрията и тук за първи път ще бъдат разработвани съвместни технологични пътни карти между бизнеса и индустрията. Смятам, че това също е една възможност за България. Инвестиции в стратегически сектори. Насочвам вниманието, че за нас, на ниво Европейска комисия, инвестирането във водородните технологии е изключително важно. Партньорството за водорода се финансира от програмата „Хоризонт Европа“ – защо не – България да бъде една от долините на водорода“.

България все още няма водородни технологии, но е много перспективна, защото има силна наука. Страната ни има и огромен потенциал, и сега е времето да започне работа по тези проекти, казва проф. Дария Владикова - председателят на "Българската асоциация - водород, горивни клетки и съхранение на енергия":

„Никой не говори затова, че „Марица Изток“ – най-проблемният район, в действителност успя да влезе, целият Старозагорски регион, в платформата за водородни долини. Това е най-авангардната форма за въвеждане на водород, и това е дело на индустрия, на локалната власт в лицето на общините. Хората там мислят и с перспектива. За жалост това не се чува толкова много“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!