ЕП приема нов закон за отчитане по държави

ЕП прие нови правила, задължаващи големите многонационални компании да оповестяват плащаните от тях данъци във всяка държава от ЕС и целящи предотвратяване на избягването на данъци. Какви са изискванията на ЕС - обясни евродепутатът Ангел Джамбазки:
„Парламентът прие тези правила, като идеята е големите многонационални компании да обявяват колко данъци се платили във всяка една държава в ЕС, в които оперират. Тук става дума за познати компании, предимно в сферата на комуникациите, електроните услуги и социалните мрежи. Тези компании редовно използваха възможността да се регистрират в държави – данъчни убежища, в Европа и около Европа. Дори такива държави, които с ниските си данъци дават облика на данъчно убежище и по този начин оперираха на европейските пазари, получаваха приходи от тази рекламна дейност, която извършват на територията на ЕС, но не плащаха данъци.


Това беше и продължава да бъде сериозен проблем за редица браншове, включително и за журналистиката, защото повечето от тези компании, които са създали свои платформи и социални мрежи, използват много от медийното съдържание, което е създадено от истински медии, от истински журналисти, за да привличат потребители, а печелят от реклами, които са качени на техните страници, на техните платформи, но първо не заплащат свое съдържание и второ, не плащат данъци никъде на територията на ЕС. Става дума за компании с големи годишни приходи с над 700 млн. евро, които извършват дейност в повече от една държава от ЕС. От сега нататък тази информация ще трябва да се публикува в социални мрежи.

Форматът трябва да бъде унифициран и да бъде машинночетим, за да може  всеки да има достъп до него. Целта е да се плащат данъци, да не се избягва данъчното облагане. В тази информация трябва да се представени няколко групи данни, някои от тях са размера на натрупания и платения корпоративен данък и на натрупаната печалба, също така на размера на печалбата или загубата преди облагане с корпоративен данък. Не ми е известно тези компании някога да са имали загуба.

Тази директива ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в официалния вестник на ЕП. Държавите членки ще трябва да я впишат в своите национални законодателства в рамките на близо две години. Това означава, че тези компании ще трябва в рамките на следващите две години, до към 2023 г, да работят по новите правила. Всяка една държава действа според вътрешното си законодателство. Прозрачността в случая ще помогне да се разкрие до голяма степен известното лицемерие на част от европейските правителства, който иначе са много гласовите по темата прозрачност, но когато става дума за това, някоя държава да бъде с по-особени данъчни правила, те предпочитат да си затварят очите.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!