Андрей Ковачев: Европейската интеграция на Западните Балкани не върви с темповете, с които ние бихме искали

Снимка: europa.eu

Какво се случва с плановете за европейска интеграция на Западните Балкани и как Европа оценява готовността на отделните страни – Косово, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, да следват общата европейска политика?  

Пред няколко седмици Европейската комисия прие годишните доклади за напредъка на шестте страни от Западните Балкани, в които беше направен анализ на напредъка на тези държави през последната година. Словения, например, поиска всички страни от Западните Балкани да влязат в Евросъюза до 2030 г. Но каква всъщност е перспективата за страните от тази част на Европа за присъединяване и има ли положителни примери сред тях?  

„Тези доклади показват, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани не върви с темповете, които ние бихме искали това да се случва. Няма голям напредък в почти нито една от страните и положителните сигнали са изключително малко“, каза евродепутатът Андрей Ковачев.  

По думите му особено притеснителна е ситуацията в Босна и Херцеговина, където поведението на президента на Република Сръбска буди опасения с неговите желания да направи дотолкова независима Република Сръбска, че да има собствена армия, собствено правосъдие и всичко да бъде отделено от останалата част от Босна и Херцеговина, въпреки че той не казва, че иска излизане от конфедерацията.  

Според Андрей Ковачев притеснителна е и ситуацията в Република Сърбия. „Геополитическата ориентация на страната е неясна – дали те искат да са в Европейския съюз или искат да са с Русия или Китай“, обясни Ковачев. Според него Сърбия не само трябва да заяви на думи желанието си бъде част от Евросъюза, но това трябва да става ясно и от делата.  

По думите на Ковачев липсва напредък и в преговорите между Косово и Сърбия, а ако искаме да видим поне един положителен сигнал от района на Западните Балкани – то той идва от Албания и реалното желание на 27-те страни членки да започнат преговори с Албания. 

Андрей Ковачев посочи още, че сега бяха представени годишните доклади на Европейската комисия, но във основа на тях ще бъдат направени и становища на Европейския парламент.

Какво показаха докладите за напредъка на Западните Балкани и каква е ситуацията в отделните страни, чуйте коментара на евродепутата Андрей Ковачев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!