Европейският корпус за солидарност предоставя 1 млрд. евро до 2027 г. за дейности, ръководени от млади хора

Снимка: europa.eu

Европейската комисия публикува покана за представяне на предложения по линия на програмата „Европейски корпус за солидарност“.

От поканата могат да се възползват младежи, които имат желание да участват в дейности за солидарност в различни области – от подпомагане на хора в неравностойно положение до принос към действия в областите на здравето и околната среда в целия ЕС и извън него.

Европейският корпус за солидарност започва своята дейност през декември 2016 г. и съществува като финансирана от ЕС програма с оперативен бюджет от 375,6 милиона евро до 2020 г.

До момента 275 000 млади хора са се присъединили към Европейския корпус за солидарност, а около 50 000 участници са започнали своите дейности. Въз основа на успеха на инициативата Европейският корпус за солидарност продължава дейностите си през периода 2021-2027 г., като те вече обхващат и доброволчеството в областта на хуманитарната помощ на ЕС, а младежите могат също да участват в дейности и проекти за насърчаване на здравословния начин на живот и за популяризиране на културното наследство.

През седемгодишния период на действие тази програма на ЕС ще даде възможност на най-малко 270 000 младежи да се включат в действия за солидарност.

С поканата се предоставят почти 139 милиона евро за 2022 г., с което се създават повече възможности за младите хора да проявят солидарност по време на Европейската година на младежта. С тези средства ще се финансират доброволчески дейности, ръководени от млади хора: проекти за солидарност, екипи във високоприоритетни области, предназначени да насърчават здравословния начин на живот и опазването на културното наследство, както и Европейския доброволчески корпус за хуманитарна помощ.

Чрез Европейския корпус за солидарност се подкрепят политическите приоритети на ЕС и се ангажират организации и младежи в проекти, съсредоточени върху тях.

Програмата акцентира върху:
насърчаване на приобщаването и многообразието;
„по-зелени“ проекти и насърчаване на екологично устойчиво и отговорно поведение сред участниците и участващите организации;
подкрепа за цифровия преход чрез проекти и дейности, които повишават цифровите умения, развиват цифровата грамотност и разбирането за цифровите технологии;
насърчаване на участието на младите хора в демократичните процеси и гражданската ангажираност.

Соня Господинова – говорител на ЕК по въпросите на образованието, младежта, културата и спорта:

За целия период от 2021 г. до 2027 г. бюджетът на програмата „Европейски корпус за солидарност“ е 1 милиард евро. В проектите, които ще бъдат одобрени се цели те да подкрепят екологичната трансформация, да са свързани с цифровия преход , или проекти, които целят да подобрят цифровите умения, да повишават цифровата грамотност, изграждат разбиране за рисковете и възможностите на цифровите технологии.“

За първи път програмата предоставя възможности за принос към операции за хуманитарна помощ, а доброволците могат да участват в дейности и проекти за насърчаване на здравословния начин на живот и за популяризиране на културното наследство.

В програмата „Европейски корпус за солидарност“ могат да участват млади хора между 18 и 30 години – за дейностите за солидарност, а младежи от 18 до 35 години – за дейностите в областта на хуманитарната помощ в страни извън ЕС.

„Тези проекти ще бъдат осъществени в държави, които се сигурни, няма да подпомагаме проекти в опасни държави, например в Афганистан, а само в държави, които са преминали анализ на ЕК за сигурност и са безопасни за доброволците, които ще участват в проектите.

Идеята е младежите да участват в проект в друга държава, която не е тяхната. Това се отнася за проекти за доброволчески дейности в различни сфери, но за проектите свързани със солидарност младежите или група от най-малко 5 човека, проектите могат да бъдат по местоживеене.

Младите хора, които желаят да участват в дейности по линия на Корпуса трябва да се регистрират в портала на Европейския корпус за солидарност.

Младежите трябва да подадат заявление за финансиране за извършване на дейности по линията на Европейския корпус за солидарност чрез публични или частни организации, които трябва вече имат знак за качество, с който се удостоверява, че те са в състояние да извършват висококачествени дейности за солидарност в съответствие с принципите, целите и изискванията на програмата. Този знак за качество се дава от националните агенции, за България това е Центърът за развитие на човешките ресурси.“

Срокът за кандидатстване с предложения за проекти за доброволчество и солидарност е 23 февруари, а за проекти по линия на Корпуса за хуманитарна помощ крайният срок за предложенията е 3 май 2022.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!