Гласуват бюджета на ЕС за 2022 г.

Снимка: архив

Европейската комисия приветства споразумението относно годишния бюджет на ЕС за 2022 година. Неформалното политическо споразумение, постигнато от Европейския парламент и Съветът на Европейския съюз по предложение на Европейската комисия, е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро.

Андрей Новаков от групата на ЕНП/ГЕРБ, който е член на комисиите по бюджети и бюджетен контрол, обобщи преговорния процес:

„Едни от най-тежките дебати, които успяхме да проведем, бяха във връзка с част от агенциите-Фронтекс, Европол, всички агенции, които се занимават с опазването на сигурността, здравето и живота на хората, включително Европейската агенция по лекарствата. Оттам насетне беше ясно, че традиционните политики трябва да продължат да бъдат финансирани и в същото време парите, които трябва да заделим за COVID-19 да не са за сметка на такива, които хората очакват, например, земеделие, Еразъм, за наука и образование или за иновации по програма „Хоризонт““

Относно борбата с пандемията и последиците от нея, Новаков посочи:

„За съжаление, България е от малкото страни, които към момента нямат одобрен План за възстановяване и устойчивост. Много от другите държави вече започнаха да получават авансови плащания. Мисля около 50 млрд. са разплатени към държавите. Това са пари, които вече се включват в техните икономики. Въпреки това забавяне надявам се най-късно през януари да имаме обратна връзка от ЕК и това финансиране да бъде налично. Това е основният инструмент, който ще се бори с последствията, които COVID-19 създаде-Планът за възстановяване и устойчивост.“

Българският евродепутат изрази очакване постигнатото относно годишния бюджет на ЕС да бъде потвърдено в зала. Гласуването е насрочено за 24 ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!