Инструментът SURE - една година по-късно

Доклад на Европейската комисия подчертава важността на инструмента Sure за временна подкрепа за смекчаване на рисковете от безработица за защитата на работните места и доходите в Европейския съюз. Чрез него се предоставя финансова помощ на държавите-членки под формата на заеми, чрез които те реализират социалните си политики за запазване на заетостта. Жил Мур от Генерална дирекция ECFIN представи данните:

"94 процента от общо 100 милиарда евро вече са разпределени от Съвета сред 19 държави-членки. С други думи, много интензивно се използва инструментът."

В 16 от общо 19 държави-членки инструментът е използван за финансиране на схеми за временна заетост. Над половината от общия размер на финансовата помощ се използва именно за такива схеми. Относно обхвата на инструмента за временна подкрепа:

"Бяха обхванати близо 31 милиона души през 2020-а година, което е значителна част от общата заетост на държавите-членки-бенефициенти. Около 8,5 милиона самонаети лица бяха подпомогнати с тези мерки. Бяха подкрепени около два милиона и половина фирми. Главно в услугите, по-конкретно търговията на едро и на дребно, хотелиерството и ресторантьорството, както и някои промишлени предприятия. Както малки, така и големи фирми се възползваха от схемите."

Националните мерки на пазара на труда, подкрепени от инструмента за временна подкрепа, вероятно са намалили безработицата с близо милион и половина души през 2020 г., подчерта Мур. В доклада са очертани редица положителни поуки. На първо място, целта на инструмента за временна подкрепа отговори на острите потребности, които държавите-членки и Комисията установиха. Това фактически беше необходимостта хората да бъдат запазени на работните си места, инструментът със сигурност имаше както икономическа, така и социална цел, каза още Мур.

Членове на Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент поставиха въпроса за бъдещето на инструмента. Естрела Дура Ферандис:

"Искам да благодаря на Европейската комисия за тези предварителни данни, които ни предоставя. Виждаме, че този инструмент наистина беше необходим, той се приложи спешно във времена на криза. Ние задаваме следния въпрос към Комисията – може ли инструментът да стане по-постоянен, доколко Европейската комисия възнамерява да стабилизира този инструмент и да го направи по-траен."

Жил Мур акцентира в експозето си:

"Ако обърнем поглед напред, трябва да превключим от състояние на извънредност към състояние на възстановяване. И схемите за запазване на работата трябва да включват и възможности за мобилност. Ние вече имаме отпуснати близо 6 милиарда евро до края на 2022-ра година. Тези средства могат да се използват, за да се преодолеят тежките икономически последствия от пандемията от Covid-19." 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!