ОСП 2023 - 2027 под прицел, напредък по Пакета реформа

На 23 ноември Европейският парламент ще гласува за реформите на Общата селскостопанска политика на ЕС.Земеделието доминира дневния ред в европейските институции до края на годината. След гласуване на реформите пакетът от стратегически мерки ще премине одобрение от Съвета на ЕС в началото на декември. Селскостопанската политика на ЕС за следващия програмен период трябва да заработи от 1 януари 2023г.

Фокусът на ОСП на ЕС в периода 2023 – 2027г. е насочен изцяло към екологичните реформи, които навлизат в европейското земеделие по линия на "Зелената сделка". Сред конкретните стъпки към осъществяване на екологичните политики в земеделието личи намаляването на употребата на пестициди с 50%, ограничаване с поне 20% на използването на торове, както и превръщането на ¼ от земеделските площи в такива за биологично производство. "Новата ОСП ще бъде гарант за икономическата и социална устойчивост на земеделските производители в ЕС", заяви в навечерието на приемането на окончателното споразумение по документите българският евродепутат от ЕНП Асим Адемов.

"Завишаването на екологичното производство ще даде негативно отражение върху ефективността на земеделието". За това призна друг от българските евродепутати и член на Комисия по земеделие и развитие на селските райони към ЕП Атидже Алиева-Вели. Тя изрази надежда, че при приемането на окончателния вариант на ОСП ще бъде намерен балансът, за да не бъдат екологичните решения за сметка на ефективността и конкурентоспособността на земеделците.

Зелената европейска сделка безспорно ще играе ключова роля в селското стопанство на страните-членки на ЕС. Екологичните политики обаче по-скоро притесняват производителите в България, които към момента нямат яснота по какъв начин да настроят своите стопанства. За това призна председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Той бе категоричен, че ограничаването на прилагането на торове и препрати ще намали производителността на заетите в селското стопанство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!