Стратегията на ЕС за киберсигурност

киберсигурност
Снимка: neurope.eu

Въпреки стратегията на ЕС за киберсигурност, кибератаките все повече зачестяват. Затова Европарламентът настоя за повече сигурност и гаранции, както за фирмените потребители, така и за личната потребителска информация.

Проблемът достига сериозни мащаби, защото все по-често се атакуват бизнес данни, лични данни, съхранявани в обществени институции, и дори излага на риск живота и поминъка на хората.

Дамиен Банкал - специалист по киберсигурност дава пример за кибератака, по-рано през тази година, при която са публикувани онлайн здравните досиета на 500 000 френски пациенти:

Проверявам, следя, преглеждам форумите, тъмната мрежа, тъмния Интернет. Не можех да повярвам на очите си, когато видях  500 000 досиета от френски болници и направо ми се зави свят.

И това не е изолиран случай, продължава разказа си Банкал.

През тази година, болници във Франция, Ирландия и Румъния стават жертва на атаки със софтуер за изнудване. Тактика, при която киберпрестъпниците блокират здравните досиета на пациентите, след което искат откуп за тяхното освобождаване. Липсата на достъп до жизненоважна информация налага отмяна на операции. Излага се на риск животът на пациенти.

Това е основна услуга, която трябва да сме сигурни, че е отлично защитена. Това са данните, които се съхраняват в общините или правителствата. Но и данните, които съхраняваме в онлайн магазините, казва Барт Груутайс от Групата "Обнови Европа".

А тук, в България помним пробива в системата на НАП през 2019 година, когато изтекоха защитените данни на близо 5 млн. души - данъчни декларации, които съдържат информация за доходите на засегнатите граждани.

Членовете на Европейския парламент искат Европейският съюз да положи по-големи усилия и призовават за по-тясно сътрудничество между държавите от Евросъюза за борба с киберзаплахите във всички сектори.

Искаме да сме сигурни, че ако извършваме стопанска дейност примерно в Германия, Словакия или Италия, разполагаме с едни и същи разпоредби, които ни гарантират и същите нива на киберсигурност в целия Европейски съюз.

Разходите за киберсигурност на организациите в ЕС са с 41 % по-ниски от тези в САЩ. Членовете на ЕП искат това да се промени. Новото законодателство в областта на киберсигурността ще подобри нивото на защита в ЕС. Членовете на ЕП искат предоставянето на по-добра техническа подкрепа на малките и средните предприятия, по-бърз и по-прост начин на сигнализиране за атаките, база данни на уязвимите места за целия ЕС и съобразени с местните условия национални стратегии за киберсигурност във всички държави от ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!