Франсис Хаугън пред ЕП: Фейсбук поддържа разделението и отслабва демокрацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Казвам се Франсис Хаугън. Работих във Фейсбук и се присъединих към компанията, защото вярвах, че тя има потенциала да изкара най-доброто от нас. Но днес съм тук, защото вярвам, че продуктите на Фейсбук нараняват деца, поддържат разделението, отслабват демокрацията и още много други неща."

С тези думи се обърна към евродепутатите бившият служител на Фейсбук Франсис Хаугън, която по-рано разкри опасни практики в компанията. Продължилото близо три часа изслушване беше организирано от Комисията за вътрешния пазар и защита на потребителите на Европейския парламент, съвместно с комисиите по промишленост, правни въпроси и граждански свободи и специалните комисии по дезинформация и изкуствен интелект.

В пленарната зала в Брюксел Франсис Хаугън подчерта, че всеки ден социалната мрежа избира печалбата пред безопасността на потребителите си. Ръководството на компанията знае как да направи Фейсбук и Инстаграм по-безопасно, но те не правят тези нужни промени, защото поставят огромните си печалби преди хората. Последиците от това са тежки:
"Почти никой извън компанията не знае какво става вътре във Фейсбук. Ръководството пази важна информация от обществеността, правителството на Съединените щати, своите акционери и правителствата по целия свят. Документите, които предоставих показват, че Фейсбук многократно ни е подвеждал за данните от собствените проверки за безопасността на децата, ролята му в разпространението на реч на омразата и поляризиращи омразни и поляризиращи послания и много други."

По време на дискусията депутатите изразиха безпокойство за въздействието на платформите върху психическото здраве на децата и подрастващите, както и за използването на индивидуално таргетиране, особено за политически цели.

Въпросът за регулацията беше сред основните, както и за това как да се направят платформите по-отговорни и да се гарантира, че разпоредбите за оценка на риска и смекчаване му в предложения и очакващ решение на комисията Закон за цифровите услуги (DSA) са достатъчно силни, за да се избегнат злоупотребите.  

Как обаче това изслушване може да повлияе на европейското законодателство?  

Преди изслушването евродепутатът Кристел Шалдемозе, която подготвя позицията на Парламента за законодателния акт за цифровите услуги заяви:
"Един от големите въпроси днес е колко далеч можем да стигнем по темата за отговорността на платформите. Важно е да направим така, че да се увеличи тяхната отчетност. Трябва да намерим правилния баланс и тук в ЕС да си свършим работата. Лично аз вярвам, че въпросите за освобождаването от отговорност е нещо от миналото, от което трябва да се освободим. То вече не работи, гледайки колко много Фейсбук се намесва в нашата демокрация и се повдигат въпроси за равнопоставеността на компаниите и защитата на потребителите."

Според Шалдемозе разкритията на Хаугън са важни за европейците по две причини. Първо, защото потребителите на Фейсбук трябва да знаят и разбират бизнес модела и решенията за дейността на платформата. И второ – защото тези разкрития имат отражение върху законодателния акт за цифровите услуги и чрез него върху европейските потребители на Фейсбук и на други платформи в близко бъдеще.

В момента тече обсъждане в Комисията за вътрешния пазар и защита на потребителите в момента как предложението за Закона за цифровите услуги, представено от Европейската комисия през декември 2020 г., трябва да бъде изменено и подобрено.  

Изслушването на Франсис Хаугън ще бъде включено в работата на комисията по новия закон.  

Според Европарламента това законодателство е шансът на Европа за оформяне на цифровата икономика на Стария континент и да създаде глобален стандарт за цифрово регулиране.  


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!