Алексей Навални получава наградата "Сахаров" на ЕП за 2021 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вeче 33 години Европейският парламент присъжда награда за свобода на мисълта „Сахаров“. Получават я личности и организации за изключителни постижения в защита на човешките прави и свободи. Наградата е учредена през 1988 година и носи името на ядрения физик, политически дисидент и носител на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров. През годините отличието са получавали Нелсън Мандела, Ибрахим Ругова, Кофи Анан, както и организацията "Репортери без граници". Миналата година Европейският Парламент присъди наградата на демократичната опозиция на Беларус. Пет бяха кандидатите за наградата „Сахаров“ за 2021 г.: руският опозиционер Алексей Навални, Жанин Анес - бивш президент на Боливия, арестувана и обвинена в тероризъм, неправителствена организация, която се бори срещу корупцията и нарушаването на човешките права, правозащитничката от Западна Сахара Султана Хая, както и 11 активистки от Афганистан. Заместник-председателят на Европейския Парламент Хейди Хаутала обяви решението на евродепутатите:

"Наградата "Сахаров" за 2021 г. се присъжда на руския опозиционен лидер Алексей Навални, активистът, който настоява за промяна и се бори срещу корупцията. В продължение на години Алексей Навални прояви изключителна смелост в опитите си да възстанови свободата на избор на руските граждани. Това му коства свободата и почти живота. От името на Европейския Парламент призовавам за незабавното му освобождаване. Всеки тормоз, всички заплахи и атаки срещу опозицията, гражданското общество и медиите от страна на руските власти трябва веднага да спрат. Сигурни сме, че свободата и демокрацията ще победят!". 

Наградата „Сахаров“ е признание за личната смелост на Алексей Навални, подчертава и председателят на Европейския Парламент Давид Сасоли. Последователната кампания на най-сериозния критик на Кремъл срещу корупцията на режима на президента Владимир Путин мобилизира подкрепата на милиони хора в Русия, припомня Давид Сасоли, който при задържането на Навални през януари настоя:

"Призоваваме руските власти да освободят Навални. Задържането му е в нарушение на човешките права. Бихме искали да го видим в Европейския парламент съвсем скоро". 

Това няма да се случи на 15 декември, за когато е насрочена церемонията по връчване на наградата „Сахаров“. През лятото на миналата година опозиционният лидер беше отровен с нервно паралитично вещество от типа „Новичок“, няколко месеца се възстановява в Германия, а при завръщането си в Москва през януари тази година беше арестуван още на летището. В момента Алексей Навални излежава ефективна присъда в строго охранявана наказателна колония. През юни руски съд наложи забрана на регионалните му офиси и на неговия Фонд за борба с корупцията. В края на септември руските власти обявиха, че са започнали ново разследване срещу Алексей Навални за екстремизъм. В профила си в Туитър руският опозиционер посвети наградата „Сахаров“ на всички журналисти, адвокати, служители, депутати и обикновени хора, които се борят срещу корупцията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!