Многонационалните корпорации да оповестяват публично размера на данъците, които плащат във всяка държава от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Репортаж на Весела Владкова
Аудио файлът е със субтитри
Европейският парламент даде зелена светлина на ново законодателство, което задължава големите мултинационални компании да декларират какви данъци плащат във всяка страна от ЕС. С това беше сложен край на законодателен процес, който някои правителства възпрепятстваха в продължение на пет години.

Затова съдокладчикът Ибан Гарсия де Бланко от партията на европейските социалисти каза: "Приехме дългоочаквана стъпка за повишаване на корпоративната прозрачност, създавайки прецедент за света. ЕС трябва да сложи край на укриването на данъци като задължи мултинационални компании да изсветлят данъците, които плащат във всяка отделна страна. Гражданите, инвеститорите, синдикатите, изследователите и журналистите имат право да знаят тази информация, а корпорациите трябва да демонстрират отговорно поведение."

Новите правила, договорени между Европейския парламент и държавите членки изискват от мултинационалните компании и техните дъщерни дружества с годишни приходи над 750 млн. евро, които извършват дейност в повече от една държава, да публикуват размера на данъците, които плащат във всяка отделна държава членка. По този начин обществеността и данъчните органи ще могат да видят какви данъци къде се плащат, което ще разкрие и подкопае практиките на тези компании за избягване на данъци.
Докладите за данъчна прозрачност обхващат и списъка на ЕС на юрисдикциите, които не сътрудничат за данъчни цели извън ЕС. Това са държавите от така наречените "черни" и "сиви" списъци на ЕС.

Данъчната политика, включително борбата с данъчните измами, се превърна в гореща тема през последното десетилетие след журналистическите разследвания като LuxLeaks, Panama Papers, Football Leaks, Bahamas Leaks и Paradise Papers, които разкриха изтичане на приходи в данъчни убежища.
„Омръзна ни от тези скандали, но трябва да знаем, че противодействието е процес“, подчерта съдокладчикът Евелин Регнер от партията на европейските социалисти. "Сега, по време на пандемията, всички искаме повече прозрачност. Да не забравяме, че много големи компании получават огромни държавни коронапомощи. Това са нашите пари, парите на данъкоплатците. Затова трябва да знаем, къде отиват тези помощи. Справедливостта в обществото зависи от спазването на правилата на играта от всички", допълни тя.

Много евродепутати настояваха за по-строги разпоредби за справяне с укриването и избягването на данъци. "На тези, които смятат, че нашето предложение не е достатъчно амбициозно, искам да отговоря, че заедно правим решителен пробив в данъчната политика. Все пак трябва да имаме предвид конкурентоспособността на европейските компании и необходимостта да поддържаме стабилност за частни инвестиции. Освен това, проблемите, които се опитваме да решим, са процес, движеща се цел. Затова смятаме, че правилният подход е решаване на проблемите стъпка по стъпка. Но от сега е ясно - ЕС става част от глобалната революция за постигане на прозрачност на корпоративните данъци", убедена е Мария Габриел, еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Според доклади, приети от ЕП, шест от 20-те най-големи данъчни убежища са държави от ЕС. Проучване на директора на данъчната обсерватория на ЕС заключава, че около 80 процента от печалбите на компаниите в Европа се пренасочват към данъчните убежища в ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!