Амбициите на ЕС в борбата с климатичните промени


"Положението ни е тежко, но не е безнадеждно!", казва заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и отчита като напредък постигнатото на Конференцията на ООН за климата в Глазгоу. Срещата завърши със споразумение, в което до края на следващата година страните трябва да се ангажират със съкращаване на вредните емисии до 2030 година. Единствено Европа има конкретни планове за намаляване на емисиите парникови газове - с най-малко 55 % до края на десетилетието и постигане на неутралност през 2050-та, чрез задължителни мерки, припомня Тимерманс. И определя като победа заложената цел за ограничаване на глобалното затопляне и договорените средства в Глазгоу за по-бедните страни в борбата с климатичните промени. Успех, за който принос има и Европейският съюз:

"90 % от световната икономика е поела по пътя на нетните нулеви емисии. За първи път имаме шанс да ограничим глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий. Решението беше постигнато и благодарение на натиска на Европейския съюз. Над една трета от финансирането идва от съюза и държавите членки. Поехме ангажимент за още 4 милиарда долара. САЩ обявиха, че ще допринесат с 11,5 млрд. долара. Благодарение на други донори може да постигнем заложената цел от 100 млрд. долара за по-бедните държави до 2023 година".

Евродепутатът Петер Лизе оценява резултатите от срещата в Глазгоу като стъпка в правилната посока:

"Чашата е пълна повече от половината. Преди две години Европейският съюз беше единствената голяма икономика, която се ангажира с неутралност по отношение на климата до 2050 година. Не е достатъчно да си поставяме амбициозни цели. Най-големият замърсител Китай ще увеличи вредните си емисиите до 2030 година. В такъв случай няма да можем да контролираме промените в климата. Важно е по-активното сътрудничество с трети страни – най вече с Африка. Борбата с промените в климата трябва да се осъществява при възможно най-ниски разходи". 

Необходими са повече действия в световен план. Евродепутатът Едина Тот обръща внимание и на социалния аспект:

"Не трябва да забравяме, че на Европейския съюз се падат само 9 % от емисиите в световен мащаб. Еврокомисията предлага драстични мерки на ниво държави членки и възнамерява да обложи с данъци собствениците на недвижими имоти и на автомобили. Не бива да жертваме гражданите си на олтара на борбата срещу климатичните промени, докато други държави по света правят много по-малко".

Държавите не са достатъчно амбициозни в плановете си за ограничаване на глобалното затопляне. Евродепутатът Манон Обри:

"Празни приказки. Непрекъснато се говорят празни приказки. И 26-тата конференцията за климата завърши с голям провал. Това беше по-скоро конференция на замърсителите. Нека направим нещо реално за планетата, а не само да казваме, че гори!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!