Скъпи стоки, празни рафтове

Снимка: архив

Скъпи стоки, празни рафтове – този сценарий се очертава като все по-вероятен в цяла Европа. И докато елементът с липсата на достатъчно стоки може би частично ще бъде преодолян, тъй като един от основните фактори за него – енергийната криза в Китай, поне засега е зад гърба ни, то инфлацията е тук, за да остане с нас. Тезата е не на един и двама икономисти, а по време на ноемврийското заседание на министрите на финансите и на икономиката в Европа, познато като ЕКОФИН, вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви:

"Повечето от елементите, които в момента допринасят за инфлацията, изглежда, са преходни. Очакваме тя постепенно да се успокои към 2022 г., но след като продължи да нараства още през следващите месеци.“

Един от най-сериозните фактори за инфлацията са високите цени на енергоносителите, като всяка държава предприема свои мерки (по препоръка на Брюксел или не) за овладяването на проблема. У нас битовите потребители плащат регулирани цени, а служебното правителство е поело ангажимент поне до края на годината да няма промяна. На свободния пазар, където оперира бизнесът обаче, картината е съвсем различна и въпреки помощта на правителството, ударът върху компаниите е съвсем очевиден, което се пренася и върху потребителските стоки.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!