Културата в Плана за възстановяване и устойчивост

Форум "Север" на Филипопол
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

България е в очакване на одобрение от ЕК на Плана ѝ за възстановяване и устойчивост. Структуриран около четири стълба: иновативна, зелена, свързана и справедлива България, чрез него страната ни иска безвъзмездни средства в размер на общо 6,6 милиарда евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, създаден да даде шанс на Европа да излезе по-силна от пандемията. Сред силно засегнатите от нея се оказаха творците и на свободна практика, и в културните институти. Евродепутатът Асим Адемов припомня:

“Затвориха концертни зали, отмениха се фестивали, изложби, представления. За съжаление, много от тези хора на изкуството останаха без постоянни доходи, а някои от тях - без никакви доходи. Затова и в ЕП, като дебатирахме по тази тема, аз се изказах и се обърнах с призив държавите-членки да отделят поне 2% от този бюджетен пакет на Механизма за възстановяване и устойчивост за култура“. 

В Националния ни план за възстановяване за култура са заложени по-малко от 2%. Националното сдружение на общините е изчислило средствата като 1,12 на сто от грантовия пакет за България, като инвестициите са заложени в областта на творческите индустрии и дигитализацията на музейни, библиотечни, аудиовизуални и архивни фондове. По проекта за финансиране на съвременно културно съдържание влязъл в Плана с 3 направления, с независимия културен сектор и още 4 общини е работила и пловдивската, коментира зам. Кметът по култура на Пловдив Пламен Панов:

„Ние имаме възможност да кандидатстваме за обща стойност 40 млн.евро. Разбира се, не всички ще могат да дойдат в Пловдив, но ще има отделни покани, които ще бъдат разработени от Фонда (НФ „Култура“ – един от управляващите проектите) и Фондация „Пловдив 2019“ ще кандидатства. И не случайно ние с екипа правим мапинг какво е необходимо и когато обявят поканите, трябва да разработим 2 годишни проекти с допълнение към средствата, които ние гласуваме на ОбС по културния календар или за бюджет на фондацията. И това да стане част от програмата на Пловдив“. 

За част от средствата, които се очакват по Плана на възстановяване, ще могат да кандидатстват с културни проекти и малки общини. Хисаря, която концентрира на територията си паметници на културата от древността и едновременно развива няколко културни фестивала, както и богат читалищен живот за съхраняване на традиционни занаяти, вижда в това добра възможност. Кметът Пенка Ганева обяснява:

„В едно от населените места е така наречената Обсерватория. Камъните при откриването ѝ са били срутени и трябва да се възстановят; да бъде ремонтирана Римската гробница в града, която е била ремонтирана в 60-те години на миналия век, на Старосел храмовете и ред други културни забележителности. Също така имаме много фондови единици, които трябва да бъдат дигитализирани - както на музеите, така и на читалищата“. 

През декември България очаква оценка на своя План. След нея Съветът на ЕС ще има 4 седмици, за да приеме предложението на комисията.

В звуковия файл можете да чуете репортаж по темата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!