Евродепутати призоват за криминализиране на престъпленията от омраза

Снимка: Rainbow Hub

Група евродепутати призоваха за промени в българския закон и за криминализиране на престъпленията и речта от омраза у нас. Това стана още след нападението над офис на неправителствената организация "Рейнбоу хъб", а по думите на евродепутата Петър Витанов никаква форма на насилие срещу нито един гражданин, няма как да бъде толерирана.
„Включително в качеството си на евродепутат, съм писал до вътрешния министър с молба за бързи и адекватни действия, защото насилие, основано на пола или базирано на сексуалните предпочитания на жертвата, няма място в европейското общество“, каза Витанов.

Причината за организирането на тази подписка е фактът, че българският Наказателен кодекс не предвижда наказания за престъпления, извършени на хомофобска основа. Затова група от над петдесет евродепутати призоваха за публично осъждане на нападението и отговорните органи да направят възможно „разследването и санкционирането на извършителите, така че да няма безнаказаност пред лицето на омразата“.

Впрочем тази препоръка за законодателни промени у нас, които да доведат до криминализиране на престъпленията от омраза, не се отправя за първи път – през 2020 г. получихме същата препоръка от Съвета на Европа и от Европейския парламент.

Петър Витанов споменава още и за нуждата от приемане на европейска директива, която да предотврати всякаква форма на насилие, включително и домашното насилие, и да дава възможност жертвите да бъдат защитени.

Повече за подписката, изпратена от евродепутатите с настояване в България да бъдат приети законови промени и защо това нападение над офиса на "Рейнбоу хъб" е само един от поводите да се заговори за криминализиране на престъпленията от омраза у нас, чуйте коментара на евродепутата Петър Витанов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!