Евродепутати поискаха съдебна реформа и по-сериозен мониторинг за България

Снимка: архив

Евродепутатите от комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред изразиха сериозни притеснения от корупцията и поведението на българската прокуратура. Мониторинговата група представи докладите си за 4 посетени държави – Словакия, Словения, Унгария и България. 


Мисията, която беше у нас в края на септември, посочва, че ситуацията в страната ни е доста тревожна. Полицейското насилие над протестиращи от лятото на 2020 г. не е било разследвано сериозно и задълбочено, а свободата на медиите и медийния плурализъм са застрашени, обобщи евродепутатът от „Обнови Европа“ Софи Инт Велд, която беше и ръководител на мониторинговата група, посетила България:


 „Много се разтревожихме от това, което видяхме там, особено що се отнася до медиите и медийния плурализъм. Мисля, че положението е много тежко. За работата на прокуратурата също сме сериозно обезпокоени. Временното правителство в България е твърдо решено, да използва времето и правомощията, които са му е дадени, за да извади на показ информация, която може да се използва от бъдещи правителства, за да се преборим с корупцията в тази страна.“


От Прогресивния алианс на социалистите и демократите изразиха пълно съгласие с критичния доклад. Българският евродепутат Елена Йончева поиска спешни реформи и по-сериозен контрол от страна на европейските институции върху България. По думите й, дипломатичните доклади на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка в продължение на 10 години не са отразявали системната липса на правосъдие:


 „Комисията се колебае да използва инструментите за възстановяване на върховенството на закона и сега на ЕП трябва да се превърне в пазител на тези фундаментални права за всички граждани на ЕС. И в бъдеще ще следим какво се случва, но преди всичко трябва да засилим натиска за реформи.“


Изключително критична в изказването си беше Клеър Дейли от Европейската обединена левица. Според нея Европейската комисия си е затваряла очите за случващото се в България:


 “Няма по-слепи от тези, които не искат да видят. Най-заблудени са тези, които предпочитат да игнорират това, което вече знаят. Така мога да обобщя подхода на Комисията към България. Всичко, което видяхме там доказва това. Има системни нарушения, очевидни за всички, но Комисията нищо не прави. Имахме доказателства за корупция и всичко е толкова очевидно.”


Владимир Билчик от ЕНП заяви, че наблюдението за България трябва да остане:


„Добре е, че България ще има редовно правителство. Повечето проблеми са свързани с предишния кабинет и е добре, че ще се търси решение за тях."


Евродепутатите препоръчват Брюксел да затегне мониторинга и одита на еврофондовете в България, а въпросът с отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор да бъде решен чрез по-дълбоки съдебни реформи веднага, щом политическата ситуация го позволи.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!