Състоянието на Европейския енергиен съюз

Снимка: БГНЕС



Европейската комисия публикува тазгодишния доклад за състоянието на Европейския енергиен съюз на фона на рязък скок на цените на газа и електроенергията в ЕС и в световен мащаб. От Комисията посочват, че заключенията в доклада са с оглед на краткосрочните и дългосрочни мерки за справяне с това предизвикателство, като очертават някои важни индикации за оценка на напредъка на Енергийния съюз. Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон представи четири основни извода от документа:

"Първо, докладът показва, че пазарите на възобновяеми източници са показали устойчивост по време на пандемията. През 2020 г. възобновяемите енергийни източници изпревариха изкопаемите горива за първи път като основен източник на енергия в ЕС. Очаква се делът им  в общия енергиен микс на ЕС да достигне поне 22 %. Като цяло инвестициите във възобновяеми източници нараснаха значително в ЕС до 48,8 милиарда евро през 2020 г., спрямо 32,9 милиарда евро през 2019 г. Повишаването на амбицията и постигането на декарбонизация също е свързано с постигането на съществуващата цел за 2020 г. за възобновяеми източници. Второ, растящите цени на енергията ни напомнят, че оставаме твърде зависими от изкопаемите горива. Това се потвърждава от тазгодишното състояние на Енергийния съюз. Парадоксално през 2020 г. нивото на зависимост на Съюза от вноса на изкопаеми горива е най-високото от последното десетилетие. Трето, в доклада са ясни ползите от свързването на пазара. Това е най-осезаемият пример за постигнатия напредък в хармонизирането на националните правила за търговия с енергия и експлоатация на системата. И накрая, състоянието на Европейския енергиен съюз е придружено от доклад за конкурентоспособността на индустрията за чиста енергия в Европа. Докладът показва, че ЕС остава на челните места на изследванията за чиста енергия. На глобално ниво имаме по-голям дял на инвестиции в зелени технологии, в сравнение с други големи икономики."

За зависимите от въглищните централи страни остават повечето трудости и неизвестни, изтъкват евродепутати. Българският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова изтъкна важността и необходимостта на енергийния преход, но защити тезата, че различната стартова позиция на държавите членки трябва да се вземе под внимание в този преход:

"Не може най-уязвимите да понесат най-голямата тежест. Всяка социална система е толкова силна, колкото е най-слабото ѝ звено. След постепенното извеждане от експлоатация на въглищните централи ще имаме нужда от стабилни базови мощности. Ядрената енергетика трябва да бъде развивана в Съюза, за да може да гарантираме ниските цени за крайните потребители. Длъжни сме да гарантираме и препитанието и преквалификацията на работещите във въгледобивния сектор и за в бъдеще. За тази цел трябва да използваме ефективно новите европейски фондове и финансови механизми."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!