Нова платформа дава достъп до източниците на европейско финансиране за култура

Мария Габриел в студиото в Брюксел
Снимка: Лили Големинова, БНР

Европейската комисия пусна нова онлайн платформа CulturEU за улеснен достъп на всички европейски културни организации, индивидуални артисти, творци и таланти до възможности за европейско финансиране.

Досегашната информация за финансиране на културни проекти не е достатъчна, често е фрагментирана и е достъпна на различни места, което прави сложно ориентирането сред многобройните европейски финансови ресурси. Това се причините за създаването на първото по рода си интерактивно ръководство в подкрепа на културата и творчеството. Платформата е създадена от Мария Габриел и нейния екип.

Мария Габриел – еврокомисар, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, каза за „Евранет плюс“:

„Когато говорим за творчески и културни индустрии и сектори, ние говорим за 4% от БВП на ЕС и за почти 12 000 000 работни места. Радвам се, че за първи път за културните и творческите сектори в Европа има едно единствено място, на което се намира цялата информация. В зависимост от това дали сте гражданин, творческа организация или директор на училище, само с 3 стъпки имате достъп до 75 различни източника на финансиране за културата. Никога не е правено досега това, а секторът има огромна нужда.

За първи път толкова ясно е картографиран широкият спектър от възможности за финансиране от ЕС в областта на културата. Всички знаем, че имаме програмата “Творческа Европа“но освен нея има и много други възможности, които сме извели на по- преден план в платформата, например: „Европейски Фонд за регионално развитие“„Европейски Социален фонд“, програмата „Дигитална Европа“, или програми, пряко насочени към мобилността на артистите.

Не само сме откроили различните програми, които да бъдат в полза на творците, но и даваме примери за вече финансирани и изпълнени проекти от периода 2014-2020 г., които да служат за вдъхновение, за да може след това всеки сам да направи свой проект, който да получи подкрепа и финансиране чрез различните източници."

Само с три стъпки в платформата културните организации, артистите и творците достигат до 75 източника към 21 програми на ЕС за финансиране на култура, както и към указания за избор на най-подходящата за техния случай финансова подкрепа. Платформата обхваща всички направления в културата – сценични изкуства, визуални изкуства, образование, музика, мобилност на артистите, културно наследство и много други. Не е задължително да посочите една единствена категория, много често културното наследство може да бъде съчетано с мобилност на творците или с образователни дейности, но платформата е интерактивна и ви дава информация за всички възможности за финансова подкрепа на вашия проект.

В зависимост от информацията, която давате в първите две стъпки – дали сте индивидуален артист или организация, и в коя точно област творите, платформата предлага в третата стъпка набор от програми, по които да кандидатствате.

"CulturEU ще бъде редовно актуализирана в съответствие с новите покани, които ще бъдат отворени в следващите месеци. Призовавам артистите и институциите да проверяват платформата регулярно, защото покана, която не е отворена в момента, може да бъде само след 2 месеца“, обясни Мария Габриел.

Платформата CulturEU ще бъде достъпна на всички езици на ЕС от началото на 2022 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!