Трансграничните работници - заетост, социални въпроси и приобщаване

Снимка: construction
Въпросът с признаването на трудовия стаж и здравните осигуровки засяга десетки хиляди български граждани и милиони хора на територията на Европа. Преди пандемията, през 2019 г., един милион и половина граждани са били трансгранични работници - живеят в една държава, но работят в друга. Евродепутатът Искра Михайлова поясни:
"Ние тук още не сме достигнали до този етап на Балканите, но надеждата е и че тук границите ще се преодоляват така, че да може да се работи в Гърция, например и да се прибира в България и обратно. Това е бъдещето, но заедно с това има милиони мигранти, които работят в продължение на години на територията на друга държава, плащат осигуровки и след това се сблъскват с неясни критерии и обяснения защо техните осигуровки и трудов стаж не могат да бъдат приети в държавата, избрана от тях за финал на трудовия им път."

Възможностите се обсъждат и в Европейския съюз. Работи се за общоевропейски социалноосигурителен, в това число и здравен паспорт.  

"Това ще бъде документ, който ще позволява признаването на трудов стаж, на здравни осигуровки и на всякакъв вид осигуровки, правени в която и да е страна от ЕС, на територията на всички останали. Втората част е, че амбицията ни е в този паспорт на европейския гражданин да се зачита неговият трудов стаж, здравни осигуровки и  други осигуровки, направени и в страни, които не са част от  Европейския съюз. Такива са нашите сънародници в Република Турция, откъдето идват такива въпроси, но има и от други места - САЩ, Великобритания, има работещи и в Южна Америка и в Азия. Изключително важно е да се намери формулата.  

Работим за това страната ни нито за секунда да не изостава от процеса на признаване на трудов стаж, здравни застраховки и всякакви осигуровки. Тенденцията да не се пропускат важните неща за българските граждани изисква да сме активни по тази тема", каза още Михайлова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!