Нови възможности по програма „Еразъм+”

Снимка: ec.europa.eu

3,9 милиарда евро е бюджетът на програма „Еразъм+” за 2022 година. Новите моменти са проекти, ориентирани към бъдещето, по-приобщаваща DiscoverEU, приближаване на Европейския съюз до училищата, по-лесно финансиране на проекти за сътрудничество, както и по-голям обмен с трети държави. През новия период „Еразъм+” предвижда и много допълнителни стимули, коментира доцент Владимир Жечев, институционален координатор на програмата в Икономическия университет във Варна:

„За социално включване на групи студенти, обучаващи се и такива, търсещи практика, които се намират в неравностойно положение. Също така за зелен транспорт, когато става въпрос за ставки, които са свързани с пътуването на участващите по програма „Еразъм+” и също така за подкрепа на социални инициативи.”

За подобряване на мобилността в Икономически университет редовно организират „Erasmus Staff Week”, допълва доцент Радан Мирянов:

„Специална седмица, канейки наши партньори от наши сродни институции, с които имаме договори. Обменяме добри практики, най-вече се говори как да бъде повишена мобилността.”

Медицинският университет във Варна работи по програма „Еразъм” от 2000 година. Заради спецификата на обучението мобилността е съсредоточена в рамките на Европейския съюз, представя дейността професор Тодорка Костадинова, директор на дирекция Международно сътрудничество, акредитация и качество:

„Международното партньорство, сътрудничество, обмена на добри практики, нови знания, гост лектори, участия в съвместни събития, съвместни проекти, научни публикации, научни проучвания.”

Точно в другата посока работят по програма „Еразъм+” във Висшето училище по мениджмънт. Там мобилността е насочена към трети страни, коментира Кристина Армутлиева, директор международно сътрудничество:

„За да спомогнем за изграждането на капацитета във висши училища от най-различни точки на света. От Филипините, през цяла Азия, до Южна Америка. Визирам Бразилия, Аржентина, Мексико. Трети страни, които не са асоциирани с програмата.”

По отношение на програма "Еразъм+" Европейската комисия пусна ново приложение, което поставя началото на нов етап от цифровизацията на програмата, обясни комисарят по образованието Мария Габриел.

„В момента имаме по-голяма гъвкавост при организирането на проектите, което и позволи наличието на по-голям брой участници. Затова и апликацията „Еразъм+” е толкова полезна програма - налице са нови процедури, за учащите се е от голяма важност да знаят, че има един административен център, където се събира необходимата документация. Чрез апликацията участниците в програмата ще могат да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват, което е чудесна новина за тези повече от 600 000 души, които ще участват в период 2021-2022.”


Новото приложение е достъпно на всички езици на ЕС и предоставя на всеки студент цифрова европейска студентска карта. Приложението гарантира, че студентите ще използват все повече документи на електронен носител.

„Представяме сега в редица уебинари приложението за „Еразъм”, което отива вече в нов етап в цифровизацията. Студентите ще могат да търсят и да избират дестинации сред партньорите, да подписват онлайн споразумения за обучение, да откриват събития и полезни съвети, да получават своята европейска студентска карта”, допълни професор Тодорка Костадинова от Варненския медицински университет. Предимства има и за университетите, коментира Кристина Армутлиева, директор международно сътрудничество във Висшето училище по мениджмънт във Варна:

„Тепърва ще се разширяват възможностите и функционалностите за достъп в програмата „Без хартия” т.е. „Erasmus without paper”. За университетите това означава дигитално сключване на междуинституционални споразумения, дигитално договаряне и одобрение на споразумения за мобилност.”

През 2022 г. програмата "Еразъм+" ще навърши 35 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!