Манфред Вебер: В „коалиция на желаещите“ няма повече да позволяваме на най-бавните да спират напредъка на ЕС

Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Конференцията за бъдещето на Европа предоставя възможността за дискусия по важни за европейските граждани въпроси: може ли ЕС да бъде по-гъвкав? Има ли достатъчно компетенции в борбата срещу пандемията? И каква роля ще играе ЕС в световната политика? „Не можем да си позволим да губим повече време, защото светът няма да ни чака“, смята Манфред Вебер, председател на парламентарната група на Европейската народна партия и член на изпълнителния комитет на Конференцията за бъдещето на Европа.
"Хората очакват Европа да действа, да управлява, а не само да говори", смята Вебер, който дава само няколко примера: отношенията с Китай, хаотичното изтегляне от Афганистан и икономическата конкурентноспособност. Манфред Вебер се притеснява, че ЕС не може да отговори на високите очаквания на гражданите:
"В момента структурата на ЕС вероятно не е достатъчно гъвкава. Въпросът е фундаментален и аз мисля, че Евросъюзът трябва да засили своята изпълнителна власт. Европейският съюз в момента е една огромна законодателна машина, но с изпълнението не се справя добре. Например при спазването на 3 процентния праг на дълга или при справянето със ситуацията на външната граница между Полша и Беларус."
Затова консерваторът Манфред Вебер смята, че ЕС трябва да разшири компетенциите си и да стане по-гъвкав:
"Когато говорим за компетенциите на Европа, трябва да се запитаме, коя ще е доминиращата тема на това десетилетие. И така стигаме до политиката по сигурността. Стигаме и до заявката на новото германско правителство, което се застъпва за отмяната на единодушните решения по външнополитически въпроси. Ако при решаването на ключови за това десетилетие въпроси дадени държави-членки не са готови да ни последват в желанието да премахнем единодушното гласуване, тогава трябва да сме готови да напредваме само с желаещите, в една своеобразна „коалиция на желаещите“. Не бива повече да позволяваме на най-бавните да спират напредъка на ЕС."

"Разширяването на ЕС също е тема на започващото десетилетие"
, допълни Вебер, и продължи: "Радвам се, че новото правителство подкрепя приемането на Западните Балкани, но ми липсва ясното позициониране по въпроса с членството на Турция. А когато говорим за бъдещето на ЕС трябва да си изясним, докъде се простира Европа", каза Вебер, според когото 
разширяването на Евросъюза не е безкраен процес и Турция не трябва да бъде част от Общността.
Манфред Вебер, който през 2019 година беше водещият кандидат на Европейската народна партия в изборите за Европейски парламент и трябваше да оглави Европейската комисия, е твърд привърженик на концепцията за издигане на шпитценкандидат в предизборната кампания през 2024 година. И настоява да се обсъди въвеждането на транснационални партийни листи. „Ние от ЕНП смятаме, че преди вота трябва да се предложи не само програма, но и личности, така че хората да знаят преди изборите, за кого гласуват."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!