Българи споделят в каква Европа искат да живеят

"Искаме да чуем за тази Европа, за която нашите граждани мечтаят". С тези думи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен откри Конференцията за бъдещето на Европа през март.   

Сега инициативата, която има за цел да събере мненията на европейските граждани за това в каква Европа искат да живеят, вече е в напреднала фаза. 

Идеи се споделят на специална многоезична платформа, посветена на Конференцията, както и по време на организираните дискусии в Брюксел и в държавите членки включително в България, които се водят от самите граждани.

"Не всичко в Европа е цветя и рози". 
"Да се изравни стандартът на живот с този в Европа. Това е желанието на всички."
"Време е Европа да се опомни. Радвам се, че ние сме една обединена Европа, радвам се, че съм част от нея, но нека да не забравяме, че ние сме християни."
"Промяна, на този етап, с тази бюрокрация в Европа никой не може да постигне". 
"Открити граници - тази възможност да пътуваме навсякъде из Европа, без визи, за мен това е най-великото нещо, което се е случвало след 1989 година".

Това казаха жители на Бургас, където през тази седмица се проведе конференцията "Българските гласове за Европа", организирана от Българската телеграфна агенция

Някои от идеите, които представиха участниците в дискусията, са свързани с общ съд на Европейския съюз и армия, час в училище по изучаване на институциите на Европейския съюз, обща политика за паметниците на културата в Общността. В проведените анкети сред акцентите се откроява и подкрепата за минимална работна заплата. 

Търсенето на отговорите в каква Европа искаме да живеем трябва да става съвместно с гражданите, убедена е Ева Майдел - евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Тя отправи онлайн послание по време на дискусията в Бургас:

"На тази конференция и на тези срещи, които организираме, искаме да разберем дали искаме повече координация в здравеопазването и под каква форма тя да се случва, искаме ли преход към природощадяща икономика и каква цена сме готови да платим, желаем ли да имаме обща охрана на европейските външни граници".

Социологът Първан Симеонов коментира, че българите традиционно гласуват голямо доверие на Европейския съюз:

"За българите парите са само едно от нещата, които харесват в Европа. Европа е ултимативната санкция спрямо нашия, домашния политически елит. Значи, когато нашите сгафят, има кой да им "дърпа ушите". Ние българите много се уповаваме на Европа. Ние сме произточно настроени хора по сърце, но по разум сме много прозападни. Винаги се шегувам, че ние можем да сме русофили по сърце, но по разум, очевидно, сме германофили."

Напролет догодина се очаква конференцията да изготви заключения и да формулира насоки за бъдещето на Европа. Това обясни Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България: 

"Идеята е всички тези мнения да бъдат обобщени в доклад. Той няма да има задължителен характер, но всички институции - Европейски парламент, Европейска комисия и съветът на министрите, сключиха споразумение, грубо казано, тоест гарантираха, че ще приложат решенията на Конференцията."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!