Хуманно отношение към животните: Евродепутати настояват да не се транспортират живи животни

Снимка: Радио ВИДИН


Транспортирането на живи животни да се замени с транспорт на кланично месо, да има контрол върху износа, да се забрани транспортирането на много млади животни. За това ще настояват евродепутатите от Анкетната комисия за защитата на животните по време на транспортиране (комисия ANIT). Комисията бе създадена през юни 2020 г. със задачата да разгледа предполагаеми нарушения в прилагането на правилата на ЕС за хуманно отношение към животните по време на транспортиране във и извън територията на Европейския съюз, включително по въздух, сухопътен, железопътен и морски транспорт. 

За 18 месеца eвродепутатите събраха информация от граждани и неправителствени организации за нарушения на хуманното отношение към животните по време на транспорт. Тези нарушения включват недобро снабдяване с вода или храна, превоз на животни, които са негодни за транспорт, пренаселеност при транспортиране, използване на неподходящи превозни средства, транспорт при екстремни температури и удължено време на пътуване. 

Евродепутатите искат да има камери за видеонаблюдение на превозните средства, а националните власти да одобрят планове за пътуване на животни само при температура между 5º C и 30º C. Те призовават Комисията да установи времеви ограничения за пътуване за всички животински видове, на всякаква възраст, както и забрана за превоз на много млади животни на възраст под 35 дни. Транспортирането на неотбити животни трябва да се разрешава само в случаите, когато пътуването е под два часа.
Според евродепутатите трябва да се преустанови износът на живи животни. Изисква се от държавите-членки да инспектират всички пратки за страни извън ЕС, като особено внимание се обръща на достъпа на животните до храна и вода, както и пространството при превоз на животните. Износът на живи животни трябва да бъде одобрен само ако отговаря на европейските стандарти за хуманно отношение към животните.

"Правилното хуманно отношение към животните по време на транспорт е в общ интерес на фермерите, потребителите и цялата верига за доставки. Решенията, взети в Европейския парламент, трябва да отчитат реалностите около нас", посочи докладчикът на ЕП Даниел Буда (ЕНП, Румъния): 

"Разговорите, които проведохме, ни позволиха да съберем предложения за промени в законодателството. Не е достатъчно само да посочим проблемите, трябва да намерим и инструментите да решим тези проблеми. Видяхме, че Регулацията от 2005 г. не се прилага в достатъчна степен. Имаме проследяваща система, която в някои от държавите членки не се ползва, транспортът с по-продължително време не взима предвид нуждите на по-чувствителните животни. На база на това и на други важни констатации, с колегите ми събрахме предложения за Европейската комисия. Транспортът на живи животни е важен отрасъл на икономиката на ЕС, важен е и за  финансовото оцеляване на фермерите. Транспортирането на живи животни както в рамките на Европейския съюз, така и в трети страни трябва да продължи, като се спазва законодателството и се подобряват стандартите за хуманно отношение. Вярваме, че фермерите искат да направят най-доброто за благополучието на животните."

Тази година представители на Анкетната комисия за защитата на животните по време на транспортиране посетиха няколко погранични страни-членки на ЕС, бяха и на ГКПП "Кап. Андреево" у нас, за да проверят как се прилагат европейските правила. След това членовете на ANIT имаха за задача да подготвят доклад с резултати и препоръки за ново законодателство в ЕС.

На 2 декември Комисията прие доклада си с мнозинство, а след последното заседание бе закрита дейността й. Докладът и препоръките на ANIT ще бъдат гласувани на пленарната сесия в Страсбург през януари 2022 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!