Нова агенция на ЕС в областта на убежището

Стела Кириакиду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новата агенция на ЕС в областта на убежището разполага с по-големи оперативни и технически правомощия, за да улесни сътрудничеството между държавите членки и да допринесе за сближаване на стандартите в областта на убежището.Одобрената от ЕС агенция надгражда съществуващия мандат на службата на Европейския съюз за подкрепа в областта на убежището, която функционира от 2011 г. и е базирана във Валета, Малта. Новата агенция ще предоставя оперативна и техническа помощ на държавите членки по тяхно искане. Това ще включва например подпомагане на идентифицирането и регистрирането на граждани на трети държави или подпомагане на националните органи при управлението на процедурата за международна закрила, вкл. включително при кризи и ситуации на преместване и презаселване - и по-общо при прилагането на общата европейска система за убежище. Тя е натоварена и с разработването на оперативни стандарти, анализи и насоки, както и с обучение по въпроси, свързани с убежището. По искане на членовете на ЕП

Агенцията ще създаде длъжност за служител по въпросите на основните права, който ще отговаря за новосъздадения механизъм за подаване на жалби. Служителят по въпросите на основните права ще отговаря за това агенцията да спазва основните права в хода на своята дейност. В по-общ план той ще отговаря за насърчаване на спазването на основните права в политиката на ЕС в областта на убежището. Агенцията създава резерв от най-малко 500 национални експерти в областта на убежището, сред които и 8 български експерти, които могат да бъдат мобилизирани бързо като членове на екипи за подкрепа в областта на убежището заедно с експерти на агенцията и да предоставят оперативна помощ на място.

От 31 декември 2023 г. агенцията ще следи как държавите членки прилагат различните аспекти на общата система за убежище на ЕС, за да могат да се установят евентуални пропуски. Този мониторинг може да включва например проверка как се прилагат критериите за оценка на необходимостта от закрила и вида на закрилата, предоставена на кандидатите, включително спазването на основните права, гаранциите за закрила на детето, спазването на процедурните предпазни мерки и условията за пребиваване. Българският евродепутат Елена Йончева:

"Агенцията ни дава всички възможности да се случи нещо, което в последните 10 г. тук в ЕП не можеше да се постигне съгласие, защото имаше различни интереси на различните държави."

Пълноценната система за наблюдение и разпоредбите относно капацитета и готовността на държавите членки в ситуации на непропорционален натиск върху техните системи за предоставяне на убежище ще влязат в сила след замяната на Дъблинския регламент. Еврокомисарят Стела Кириакиду:

"Вие показвате, че Европа може да се обедини по въпросите за миграцията. Силна агенция за миграцията е ключово понятие. Тази агенция ще осигури 4 положителни резултата – ще помогне на държавите членки да посрещнат предизвикателствата и да изпълнят задълженията си за закрила, ще се създаде общо пространство за закрила в ЕС въз основа на общи процедури за прием и ще помогне да се премахнат празнотите в системата и да не се допускат неразрешени движения вътре в ЕС."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!