ЕП призова за по-достъпни и по-евтини лекарства

Европейският парламент призова за ориентирана към пациентите фармацевтична политика на съюза, лекарствата да бъдат по-достъпни и по-евтини, да се повиши прозрачността на цените и да се насърчат съвместните обществени поръчки в общността.

Основните препоръки включват преодоляване на първопричините за недостига на лекарства, осигуряване на достъп на пациентите до безопасно, достъпно и ефективно фармацевтично лечение, повишаване на прозрачността на цените и публичното финансиране на научноизследователската и развойна дейност и укрепване на устойчивостта на производството и доставките в ЕС.

По време на пленарния дебат депутатите заявиха, че един от основните уроци, които политиците са научили от пандемията COVID-19, е значението на тясното сътрудничество на европейско равнище, съчетано с повишаване на устойчивостта и резистентността на националните здравни системи. ЕС трябва да се стреми да възстанови независимостта на фармацевтичните си доставки и да укрепи публично-частните партньорства.

Според докладчика по темата Дулорс Монсерат (ЕНП, Испания) Европа трябва решително да се справи с неудовлетворените медицински нужди и да насърчи достъпа до лекарства, като същевременно направи националните си здравни системи по-устойчиви:

"Европа води в борбата срещу изменението на климата. По време на пандемията трябва да поговорим и за една нова фармацевтична политика. Ние успяхме за една година да постигнем онова, което навремето вероятно би отнело цяло поколение и това трасира бъдещето на Европейския съюз в здравната област. С ваксините се засилва и ролята на Европейския център за контрол и наблюдение на заболяванията, на Агенцията по лекарствата, на създаването на органа за готовност и реакция при извънредни ситуации, на новата програма „Европейски съюз за здраве“ с 10 пъти повече бюджетни средства отколкото преди. Всичко това наред с новата стратегия поставя началото на една ера в Европейския съюз в областта на здравето и научноизследователската дейност за здравеопазването. Науката и технологиите са двете големи предимства, с които можем да се похвалим и които са средище на обществения интерес на партньорството между частния и държавния сектор.

Трябва да се преборим и с делокализацията на фармацевтичното производство. 20 години изминаха от последната такава стратегия. Светът се промени и е нужно този документ да се актуализира, за да се създаде едно ново поколение нормативни актове за фармацевтичната промишленост. Пациентът трябва да е в центъра на цялата политика, да се сведе до минимум срока на комерсиализация на новите медикаменти, да се сертифицират новаторите в областта, в това число клиничните центрове. Като втора цел – трябва да направим така, че всички пациенти да имат достъп за максимално кратки срокове до най-новите методи и лекарства."

Очаква се Европейската комисия да предложи актуализация на фармацевтичното законодателство на Европейския съюз към края на 2022 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!