Близо 500 журналисти са в затворите по света, ЕС подготвя закон срещу съдебния тормоз

Близо 500 журналисти се намират в затворите по света, съобщиха от "Репортери без граници" и уточниха, че това е най-големият брой откакто международната организация води статистиката. Броят им е нараснал с около 20% през последната година, основно заради репресиите срещу медии в Мианмар, Беларус и Хонконг.


През последните години се увеличават и делата срещу журналисти и активисти в Европейския съюз. Затова се подготвя специално законодателство, което да ги защити от съдебен тормоз.  Това заяви евродепутатът Тимо Вьолкен по време на дискусия в България, посветена на проблема със злоупотребата със съдебни дела, наричани "SLAPP", което в превод от английски значи буквално "шамар":


"За съжаление, наистина забелязваме повишаване на броя на стратегическите дела във всички държави членки. Това, което искаме, е да има директива, която да залага минималните стандарти и да е валидна в целия Европейски съюз. Необходима е дефиниция за стратегическите съдебни производства срещу журналисти и активисти".


Целта на тези SLAPP дела е те да предизвикват страх в потенциалния обект на производството и да го накарат да мълчи, обясни Жюли Майечак от "Репортери без граници":

"Целта не е спечелването на делата, a да се отправи заплаха към журналистите и активистите. Понякога съдебното дело е само върха на айсберга. В много случаи е достатъчно само едно писмо, за да се затвори устата на един журналист. В този случай автоцензурата също играе роля. Когато беше убита малтийската журналистка Дафне Галисия през 2017 година, срещу нея имаше заведени 47 висящи дела и те имаха за цел да я притиснат и в крайна сметка да я заглушат. Увеличаващият се брой на SLAPP делата са все по-голяма заплаха за свободата на медиите, обществения интерес и демокрацията и този проблем трябва да се реши на европейско ниво."


Броят на заведените дела срещу журналисти, активисти и представители на неправителствени организации се увеличава и в България.
Личен опит сподели журналистът Росен Босев, който сега е член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти. Той беше осъден от бившия председател на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев. Сега делото е в Страсбург:


"В продължение на дълги години отразявах работата на съдебната система. Правил съм всичко възможно да разобличавам опитите на другите власти да навлязат в независимостта на съда. В крайна сметка, станах клиент и жертва на зависимостите в тази съдебна система".


Експертът по конституционно и медийно право Симона Велева подчерта, че проблемът не е европейски, а съществува на световно ниво и отбеляза, че организацията, в която работи "Диджитал фрийдъм фонд“ финансира такъв тип дела.


По време на дискусията беше обсъдено правото на защита на личността от клевети и лъжлива информация, което е другата страна на монетата. Адв. Александър Кашъмов - правен експерт в организация Програма Достъп до информация, уточни:


"Журналистите и медиите се оказаха изключително важен фактор и всъщност изпълняват, една част от тях, изключително съвестно своята роля на критик на управлението. От друга страна, ние имаме една друга група медии от около десетилетие, които са под всеки възможен етичен стандарт, което създава предизвикателства и трудности пред това изобщо да бъде премахната възможността хора да се защитават от критични публикации".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!