ЕП призовава за бързо въвеждане на европейски паспорт за социална сигурност

Никола Шмит
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите призоваха за бързо въвеждане на европейски паспорт за социална сигурност. Те настояват Европейската комисия да представи законодателно предложение за това преди края на 2022 г., за да се намали административната тежест за мобилните работници. Чрез този цифров европейски паспорт за социална сигурност (ESSP) ще се даде възможност за проверка в реално време на данните на мобилните работници от националните органи на държавата членка, в която те възнамеряват да работят.

Еврокомисарят с ресор „Работни места и социални права“ Никола Шмит заяви по време на дебата:

"Предоставянето на цифрови публични услуги е от основно значение за повишаване на ефективността на тези услуги и удовлетворяването на потребностите на гражданите и също така по-добро взаимодействие с администрацията. Цифровизацията на координацията на социалната сигурност е от ключово значение за гарантиране на преносимостта на социални права и затова допринася за честна и справедлива мобилност. Тази координация трябва да се извършва в рамките на цялата цифрова трансформация на публичната администрация в цяла Европа. Аз отчитам, че трябва непрекъснато да се включва трудовия пазар, за да се гарантира една справедлива и устойчива мобилност на работниците. Това е важно за тях, защото трябва се взе под внимание тяхното свободно упражняване на права на движение."

Евродепутатите твърдят, че инициативата ESSP трябва да донесе ясни ползи за всички заинтересовани страни, които участват в процеса на мобилност: мобилните работници, предприятията, работодателите, профсъюзите и националните органи.

Радан Кънев (ЕНП, България):

"Милиони граждани на Европейския съюз постоянно пътуват, сменят работата и условията си, за да се издържат и да изхранват семействата си. Много често те работят едновременно в различни държави при различни работодатели за различно работно време."

Настоящият пилотен проект за европейски паспорт за социална сигурност включва само информация за социалноосигурителния обхват на мобилните работници. Евродепутатите искат ESSP да бъде разширена и да обхване други области на трудовото право на Европейския съюз, като например здравното осигуряване и пенсиите, и да допълни европейската електронна идентификация и други инициативи на общността за цифровизиране на социалната сигурност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!