Франция поема председателството на Съвета на ЕС

Снимка: consilium.europa.eu

Франция поема председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2022 г. Председателството на Съвета се сменя на шестмесечен ротационен принцип между държавите-членки на Съюза. През този период страната-председател ръководи заседанията на всяко равнище и спомага да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета. 

Президентът на Франция Еманюел Макрон представи на пресконференция в Елисейския дворец основните приоритети пред предстоящото председателство под девиза „Подем, мощ, принадлежност“. Сред приоритетите се откроиха икономическите въпроси, реформата на Шенгенското пространство, борбата с мигрантската криза и ЕС отново да се ангажира със Западните Балкани. Амбициозната френска програма идва на фона на предстоящи президентски избори в страната.

„Франция ще бъде домакин и на заключителната част на Конференцията за бъдещето на Европа, която трябва да приключи в първата половина на следващата година. Затова и толкова амбициозна програма представи президентът Макрон за възстановяване, сила, чувство за принадлежност към ЕС. Тя включва аспектите за суверенитета на целия ЕС вътре с подпрограмите – реформа на Шенгенското пространство, защита на границите, миграционния пакет, обща европейска отбрана. Свързано с новия европейски модел за повече работни места за Европа, която произвежда и определя стандартите чрез включване на търговски споразумения с различни части от света, където ние да задаваме нашите високи стандарти по отношение на стоките и услугите, и свързаните с това климатични проблеми. Преосмисляне на бюджетните дефицити, всички въпроси, свързани с цифровата икономика, завършването на двата успешни пакета, по които и ЕП в момента работи, Акта за цифрови пазари и Акта за цифрови услуги на ЕС“, каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

По отношение политиките, свързани със Западните Балкани, допълни: „За Западните Балкани президентът Макрон наблегна на много специалната отговорност към тези страни по отношение защита на малцинствата и борбата с външната намеса, тук става въпрос за Русия и Китай. Той каза, че иска да се изясни тяхната европейска перспектива това е и позиция, която България винаги е защитавала.“

Относно бъдещото развитие на ЕС, Андрей Ковачев допълни: „ЕС да стане една по-хуманна Европа, трябва да се отбележи началото на нов импулс, който да направи ЕС по-ефективен и по близък до гражданите. Аз много се надявам на успех, особено що се отнася до Конференцията за бъдещето на Европа. Каква Европа ни трябва и в каква посока, и да бъдем по-интегрирани.“

Франция поема шестмесечното председателството на Съвета на ЕС от 1 януари до 30 юни 2022 за 13 път, като последното е било през 2008 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!