Предизвикателства „2022“ пред 27-те страни-членки

ЕС изпраща тежка година със серия от кризи. Пандемията продължи своя ход и през отминалите 12 месеца, въпреки първоначалните прогнози за затихване на инфекцията с масирания ваксинационен процес. Днес европейските държави продължават да редуват локдауни с по-леки мерки, което неминуемо забавя икономическото възстановяване.

Отминаващата година създаде и ново предизвикателство пред Съюза – инфлацията. Причинена от паузирането на икономиките през 2020г. и наливането на публични средства през пакетите за възстановяване, инфлацията се разви в последните месеци с шоковото поскъпване на електроенергията, газта и горивата. Европейските икономики влизат в новата 2022г. с това бреме за своите икономики.

Екстремно високите цени на енергоизточници отслабват икономиките на страните-членки, превръщат производството на европейските компании в неконкурентоспособно и повишават драстично разходите на обикновените потребители. На последния за годината Европейски съвет лидерите не постигнаха съгласие за единодействие в намирането на механизъм за ограничаване на шоковото поскъпване при електроенергията. Решения обаче са крайно належащи.

С още по-голяма сила ЕС трябва да отговори на мигрантските вълни по своите външни граници. Бежанците продължават да бъдат ползвани като разменни моменти и лостове за влияние спрямо Брюксел.

„Очаквана година на сериозните предизвикателства“, категорични са българските евродепутати от ЕНП и „Обнови Европа“ Андрей Ковачев и Илхан Кючук.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!