ЕК с проект за нова Директива за платформените работници

Радан Кънев
Снимка: Европейски парламент

Комисията по заетост в ЕП работи по проект на ЕК за нова Директива за платформените работници. Това са (само)наети лица, като куриери, шофьори на таксиметрови услуги, дизайнери, архитекти, софтуерни инженери и тепърва още много други професии, които осъществяват дейността си чрез дигитални платформи. Идеята на предстоящата Директива е да регламентира техните трудовоправни отношения – работно време, осигуровки, платен годишен отпуск и т.н.

„Повдига се в много европейски държави въпросът, че често тези хора са в положение, в което работят за тази дигитална платформа. Те са на график, трябва да изпълнят определена норма, възнаграждението им е фиксирано от платформата. В много европейски държави започнаха съдебни дела, в които хората, работещи през платформа, твърдят, че са налице условията за наемане по трудов договор и съответно трябва да могат да ползват отпуски, почивки и цялата социална сигурност, която трудовият договор дава. Много са различни съдебните решения по такива казуси. 

Този проект за Директива на ЕК следва от една собствена инициатива на Парламента да се уреди законодателно положението на тези хора. В работата по тази инициатива установихме, че случаите са безкрайно различни, професиите са безкрайно различни… платформата е един опит да се уреди законово режимът на работа на тези хора, без да се дават задължителни предписания именно поради това, че са много различни казусите. Изглежда, че в редица държави тези хора остават неосигурени и нямат нито социално, нито здравно осигуряване. На места те действително работят на пълно работно време при един работодател, а се водят самонаети и съответно нямат права на платен отпуск и т.н.„ Това каза евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев.

Това е начин на работа, който тепърва ще се развива, и регулирането на трудовите права в рамките на ЕС е от изключително важно значение, но според Радан Кънев възникват и нови непознати казуси засега:

„Може би най-важното, с оглед на бъдещето, е това, че техният труд се оценява чрез алгоритми в интернет, чисто математически алгоритми, ръководени от изкуствен интелект. Те всъщност могат да бъдат уволнени, без да се запознаят с работодателя, без работодателите им да знаят, че те съществуват. Могат да се окажат уволнени, примерно при недоволството на известен брой на техните клиенти, отразено и изчислено през алгоритмите на софтуера на съответната платформа. Това е много голям въпрос с поглед към бъдещето и не само към платформените работници, изобщо ролята на изкуствения интелект и на алгоритмите в трудовите ни отношения е нещо, което тепърва ще трябва да се урегулира.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!