Работещите трябва да усвояват знания и умения през целия си живот

Снимка: Alexis HAULOT © European Union 2020 - Source : EP

Очакванията са да има спад при наемането на нискоквалифицирана работна ръка с около 1,5 процентни пункта и увеличение при квалифицираните работници с около един процентен пункт – това заяви Алфред Камер, директор, Европейски департамент в Международния валутен фонд, който представи основните заключения по политиките, приоритетите и потенциала за преместване на работна ръка в Европа пред Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент. Камер изтъкна, че икономическите перспективи се подобриха значително в Европа, но вирусът продължава да ни коства работна ръка. Може да се стигне до преместване на работници между различните отрасли в средносрочен план:

"Защо толкова настойчиво призоваваме за мерките по отношение на пазара на труда? Защото икономиката ще се върне на стойностите си отпреди пандемията към края на тази година, но същото не важи за заетостта. Някои от вас казаха, че промени в определени сектори няма да настъпят от днес за утре, напълно съм съгласен, няма да се справим с пандемията също така толкова скоро. Затова може да се намали размерът на извънредното подпомагане към момента, но ще продължим да имаме от целенасоченото подпомагане на онези сектори и работници, които са засегнати от пандемията и ще бъдат засегнати и от съкращаването на работни места. Така че краткосрочните програми за подпомагане при уволнение са подходящата мярка към момента в съчетание с преквалификация и повишаване на квалификацията. Вече сме свидетели на последиците от кризата, затова и трябва да се действа, но трябва да сме наясно също така, че пандемията все още продължава. Очакваме икономическите последици от повишената заболеваемост да са по-малки, отколкото досега, но не можем да го предвидим със сигурност. Трябва да видим как ще се развият нещата в бъдеще."

Политиките трябва да помогнат на работници, които са заети в отрасли с най-ниско ниво на уменията, да намерят нова заетост, да отговарят на изискванията на бъдещето:

"Що се отнася до цифровите умения, става дума за продължителен процес, процес в който няма нищо ново. Той бе налице и преди пандемията, пандемията просто го ускори. Трябва да се увеличат цифровите умения на работещите в нискоквалифицираните сектори. Затова и работниците трябва да се преориентират към усвояване на знания и умения през целия живот. Вече няма да се прилага моделът на придобиване на професионални умения на 16 години и пенсиониране със същите умения, на същото работно място на 65 години."

Работниците трябва да са гъвкави, трябва да са в състояние да сменят работата си, едновременно с това да могат да се ползват и от предпазни механизми, за да не губят придобивките си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!