Да се забрани ли използването на диви животни в цирковете в ЕС?

Снимка: Ани Лозева

Забраната за използване на диви животни в цирковетe е от компетенциите на отделните държави-членки на Европейския съюз. Това предупредиха от Европейската комисия евродепутатите по време на дебат по темата през декември.

Дивите животни не би трябвало да се използват за търговски цели. Освен това внасянето и придвижването им из ЕС е строго регламентирано. Що са касае до циркове - сертификати за целта се издават само за законно придобити животни, както и за такива родени и отглеждани в плен. Така са възможни и проверки в малкото останали държави-членки, които все още е разрешено използването на диви животни в цирковете“,каза Янез Ленарчич - еврокомисар по въпросите на управлението на кризи, който беше разпитан от Европейския парламент относно възможностите за въвеждане на рестрикциите.

Повечето държави-членки вече са приели подобна в националното си законодателство, ограничаваща използването или на всички, или по-специално на диви животни.

Дивите животни принадлежат на природата, а не на циркове за наше забавление. Ако са в плен - поведението им е ограничено, което влияе здравето им - физическо и психическо. Тези животни се превъзпитават усилено от малки, така че да бъдат подтиснати естествените им инстинкти. А чрез наказания и награди биват обучени да изпълнват неестествени номера, вредни за тях. Вредно е и  транспортирането им от пътуващите циркове, и престоят им е тесни клетки, тъй като им причиняват стрес“,обясни Юте Гютеланд - шведският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Всички животни - домашни, селскостопански или диви, заслужават нашите внимание, защита и уважение. Ние трябва да уважаваме естествените им нужди. Има наредба от 2019-а, задължаваща извършване на ветеринарни проверки при транспортиране на животни между страните-членки, но това не се прави!“, добави чешкият евродепутат от ЕНП Михаела Шойдрова.

Към момента Франция, Германия, Италия и Испания нямат никакви национални ограничения по темата, а Чехия, Финландия и Унгария са приели само ограничения за използването на някои определени видове животни.

Не става въпрос само за страданието на животните. За съжаление, в цирковете има и застрашени животни и дори жертви на незаконна търговия на международно ниво. Така е с тигрите - практика, която трябва да бъде прекратена. Има и риск от предаване на болести не само между хората, но и между животните и хората. Неслучайно сме в пандемия! Дано Комисията намери законен начин да забрани дивите животни в европейските циркове, тъй като хуманното отношение към тях все пак е европейска ценност“, изтъкна словашкият евродепутат от "Обнови Европа" Мартин Хойсик.

Заедно с италианския си колега си  Елеонора Иви от "Зелените" той е подръжник на тезата, че  използването на диви животни в цирковете няма образователна или културна стойност:

Лъвове, тигри, слонове, зебри, влечуги - списъкът е дълъг! Наистина ли вярваме, че тези животни все още принадлежат на цирка? Транспортирани от една част на континента до другата в тесни камиони и клетки; обучени чрез физическо наказание за наше забавление на манежа? Това ли е забавление? Това ли е култура? Това образователното ли е за децата ни - че дивите животни принадлежат на шатрата, а не на природата? Не, това е варварско отношение и то няма място в Европейския съюз!

Неотдавна над един милион граждани на ЕС подписаха петиция с искане Европейската комисия да забрани използването на диви животни в цирковете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!