ЕП: Нужен е по-стриктен контрол за безопасността на детските играчки в ЕС

По-строги правила и надзор на пазара, за да се гарантира, че всички детски играчки, продавани на територията на ЕС и онлайн, са безопасни.
За това настояха в доклад евродепутатите. Документът получи зелена светлина от Комисията за вътрешния пазар и защита на потребителите в Европейския парламент с 44 гласа „за“.

Докато Директивата относно безопасността на детските играчки (TSD) регламентира и осигурява високо ниво на защита, някои производители от страни извън Европейския съюз продават най-вече по интернет своите продукти, които не отговарят на законодателството на ЕС. Резултатът, според евродепутатите - много играчки, продавани на европейския пазар, все още представляват значителна заплаха.

Заради това депутатите от Комисията за защита на потребителите в парламента призовават Еврокомисията да затегне правилата, за да бъде гарантирано, че всички играчки, пуснати на европейския пазар, отговарят на директивата, без значение къде са произведени.
Децата ни заслужават най-високото ниво на защита, докато играят, подчерта докладчикът Брандо Бенифей от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите: "За да осигурим повече безопасност за децата, докато играят със своите играчки, трябва да сме сигурни, че има по-добра защита от химикали. Трябва да бъдат обозначавани с етикети и така да се погрижим продуктите да бъдат безопасни. Има различни аспекти, към които трябва да се подходи по-стриктно, защото децата са обобено уязвими потребители и е необходимо високо ниво на защита."

Комисията трябва да гарантира, че т.нар. ендокринни дизраптори, ще бъдат забранени веднага щом бъдат открити в играчките. Това са  химикали,  известни като разрушители на ендокринната система. Те се съдържат в материали като пестициди, метали, добавки или като замърсители в храните и козметиката.

Също така еврокомисията трябва да реши дали не трябва да премахне сегашното разграничение между играчките, предназначени за деца под 36 месеца и такива за по-големи.

В допълнение с оглед бъдещо преразглеждане на директивата, трябва да бъде дадена оценка дали граничната стойност на химикали, като нитрозамин трябва да бъде определяна със строга точност на национално ниво. Както и да има механизъм, така че тези стойности на опасни вещества да бъдат променяни бързо.

Евродепутатите призовават държавите членки да координират дейностите си по надзор на пазара, за може по-ефективно да бъдат откривани опасни играчки. А към производителите на играчки - да интегрират в дизайна на своите продукти механизми за безопасност и сигурност.

По темата за интернет търговията беше отправен призив към онлайн магазините да бъдат по-отговорни към осигуряването на безопасността на продаваните от тях играчки, като премахват опасните такива и предотвратяват повторната им поява.

Докладчикът Брандо Бенифей: "Надзорът на пазара не работи ефективно, ако погледнем интернет търговията. Има твърде много продукти, които не са безопасни и са рискови за децата. Искаме да засилим ангажимента за повече отговорности от страна на интернет търговците, така че да засичат и премахват рисковите продукти."

Според годишния доклад на EU Safety Gate - през 2020 г. играчките са били продуктовата категория, за която са подавани най-много сигнали - 27% от всички. Нови данни от тази година сочат, че този процент вече е спаднал и е 19, а най-много сигнали е имало за моторни превозни средства или свързани с тях продукти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!