Искра Михайлова: Новият Ренесанс е опазването на културното наследство

Искра Михайлова
Снимка: БГНЕС

„Културното наследство винаги е било предизвикателство пред Европейския съюз“, казва евродепутатът Искра Михайлова пред БНР.
„Ако проследим политиките за развитие на ЕС като съюз, включително политиките за подкрепа на страните-членки – структурните фондове и всички инициативи, културното наследство присъства основно като предизвикателство, което изисква специални грижи, специално отношение и комбинация и синхрон между политиките, които му влияят.“

Според Михайлова България все още пропуска преминаването на културното наследство в ново състояние в рамките на ЕС – като актив, ресурс, възможност за развитие. Това определено намира място в поредицата от най-нови инициативи на ЕС и въздейства върху качеството на живот на европейските граждани.

Особено внимание евродепутатът обръща на т.нар. "Нов европейски Ренесанс", който се основава на опазването на културното наследство и включването на всички елементи на европейската култура в реализацията на новата стратегия за растеж на ЕС – Зеленият пакт.

За 2022 година Искра Михайлова пожелава преодоляване на голямото предизвикателство пред света – пандемията, като в същото време българското изключително културно наследство да стане достояние на Европа и да бъде част от облика на страната ни като член на ЕС.

Чуйте коментара на Искра Михайлова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!