ЕП с призив за закон на ЕС срещу кибернасилието

Снимка: Nino Carè - Pixabay

"Насилието в Интернет е тежко нарушение на човешките права. Трябва да се борим с това явление, защото то е свързано с исторически стереотипи и предразсъдъци", предупреждава Елисавет Воземберг-Вриониди, депутат от ЕНП, и припомня, че новите технологии улесняват насилието, основано на пола. Това е престъпление, към което Европа трябва да има нулева толерантност:

"7 процента от жените в Европейския съюз са били преследвани, показват данни от изминалата година. Явлението се разраства все повече сред младото поколение и бележи ръст по време на пандемията. Необходими са действия. Трябва да гарантираме, че подобни проблеми се уреждат от наказателното право на държавите членки, но нека не забравяме, че законодателството се развива по-бавно от технологиите. Затова трябва да договорим мерки, с които да защитим жертвите на този тип престъпление. Искаме европейска директива, която да дефинира проблема с кибернасилието. Трябва да се улесни и процесът на подаване на жалби. Държавите членки трябва да приемат тези препоръки и да ги заложат в законодателството си".

За конкретни действия в борбата с кибернасилието, настоява и евродепутатът Силвия Спурек от групата на Зелените. Евродепутатите приеха доклад, в който настояват за законодателна инициатива за справяне с кибернасилието, основано на пола. Европейският съюз не разполага с адекватна правна рамка за борба с този проблем. Подобно законодателство няма и на национално ниво. По данни на Европейския институт за равенство между половете седем от десет жени са се сблъсквали с киберпреследване.

"В 21 век в Европейския съюз насилието, основано на пола, се проявява ежедневно. Сякаш се опитваме да накараме жените „да млъкнат“ и да не се включват в публичния дебат по важни теми. Трябва да има разпоредби, които да станат основа на директива, насочена срещу насилието, основано на пола във всички форми, включително и в киберпространството. Става въпрос за защита правата на човека. Искам да се обърна към всички, които мразят – към всички хейтъри - с думи от песента „Като пистолет“: „Думите могат да убиват! Помнете, че сте отговорни за това, което вършите!“, подчертава Силвия Спурек. 

Европейският Парламент призова Европейската комисия да криминализира кибернасилието, основано на пола, и настоява то да бъде добавено в списъка на „престъпленията на Европейския съюз“. Еврокомисарят Хелена Дали, която отговаря за равнопоставеността, посочва, че Брюксел вече работи по директива срещу насилието над жени и срещу домашното насилие:

"Тя е насочена към превенцията, защитата, подкрепата на жертвите и достъпът им до правосъдие. Комисията иска да включи в този документ формите на онлайн и офлайн насилие, както и домашното насилие. Ще се съсредоточим върху попълването на основните пропуски и върху налагането на санкции срещу най-острите прояви на това явление в Европа. Новата ни програма за права и ценности ще засили финансирането за организации и проекти за борба с насилието, основано на пола".

Очаква се през март 2022 година Европейската комисия да предложи закон за борба с насилието над жени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!