Френското председателство на Съвета на ЕС

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реформата на Шенгенското пространство, европейската отбрана и създаването на механизъм за спешна подкрепа при необходимост са сред приоритетите на започналото френско председателство на Съвета на Европейския съюз. И още – превръщането на общността в голяма цифрова сила и постигането на обща достойна минимална ставка за извършен труд

Очаква се в областта на климата да бъде поставен на дневен ред механизма за коригиране на въглеродните граници, въпросът обаче е дали дискусиите по него ще приключат с резултат. Сигурно е едно – че Франция ще се опита да наложи ядрената енергия в чистия енергиен микс, но успехът далеч не е гарантиран.

Президентът на Франция Еманюел Макрон представи пред Европейския парламент приоритетите на ротационното председателство на страната си. Мотото, което френският държавен глава оповести още преди това изслушване, бе „Възстановяване, сила и чувство на принадлежност“. Макрон заяви, че е планирана среща на върха ЕС - Западни Балкани, като засега не е ясно кога точно ще се проведе тя.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Евросъюзът трябва да преосмисли бюджетната рамка и да промени правилата за бюджетен дефицит в полза на инвестиции и ускорен растеж за възстановяване след пандемията:

"Пандемията доказа, че солидарността далеч не е слабост, а съпоставима сила – солидарност, която ни даде възможност през тези 2 години да запазим човешки животи, да запазим работни места, да разполагаме с ваксини като европейци. Именно този дух на солидарност ни даде възможност да се държим като европейци! Искам френското председателство да продължи тази работа. Това предполага ясни действия от наша страна! Трябва да има квалифицирани работни места, които са по-добре платени. Трябва да се намали разликата във възнагражденията между мъже и жени, да създадем нови правила за работещите на цифрови платформи, да има квоти за жени в управителните съвети на предприятията, за да се борим срещу всяка форми на дискриминация. Искам да постигнем конкретни резултати по тези теми през следващите месеци. Разполагаме с необходимите средства – нека го направим!"

Френската евродепутатка Манон Обри от групата на Европейската обединена левица критикува Еманюел Макрон: 

"Защитавате ли социалните права, като взимате пари от безработните? Защитавате ли суверенитета като подписвате споразумения за свободна търговия? Защитавате ли жените като подкрепяте идеи против абортите? Не е достатъчно правото на аборт само да се запише в хартата за основни права! Това право трябва и да се защитава!

Защитавате ли планетата като подкрепяте Орбан за газа и ядрената енергетика? Както виждате не е достатъчно само да се говори при положение, че все пак Франция беше осъдена за нарушаване на законодателството за опазване на околната среда…. Освен това Вие не зачетохте резултатите от гражданската конвенция!

Вие не защитавате хората, които мизерстват, а защитавате мултинационалните компании и милиардерите!"

Ираче Гарсия Перес от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент:

"Европа ще бъде сила в света единствена ако успее да се справи с бедността и неравнопоставеността. Европейската демокрация има нужда и от социална Европа. За да се борим с популизма трябва да обсъдим неща като минимално заплащане, регулирането на работните условия, на заетите с цифровите платформи и изпълнението на социалния фонд за климата. Нашата мощ ще зависи и от това дали можем да живеем в равенство. Нека да поработим и по директивата за борба с дискриминацията и за насилието срещу половете. Трябва да се търси и възможност за равенство на заплащанията между мъжете и жените. Нека си дадем сметка, че Европа не може да бъде успяваща ако остави извън борда милиони бедстващи!"

Тициана Бегин (независим евродепутат от Италия) заяви:

"Пандемията прекрати бюджетните икономии и се надяваме това да е завинаги! Трябва да има социални инвестиции и инвестиции в екологосъобразни политики, които не бива никога да са обект на бюджетни ограничения. Освен това много от секторите могат за получат финансиране, с което да работят за справяне с климатичните промени."

Франция ще използва ротационното си председателство на Европейския съвет, за да свика специална среща на върха през март. Париж ще търси напредък по въвеждане на забрана за внос на соя, кафе, дървен материал и какаови продукти, които допринасят за обезлесяването на планетата. Френското председателство ще работи и за въвеждане на минимален корпоративен данък.

Във фокуса на председателството ще бъде и културата, изкуството и образованието. Макрон изтъкна, че тези сфери са също толкова важни за силата и сплотеността на Европейския съюз, колкото и икономиката и борбата за по-голям европейски суверенитет, и че по тази причина те следва да бъдат насърчавани и подпомагани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!