Таксономия: Зелени ли са ядрената енергетика и природният газ?

Фотоколаж: Иван Петров

Европейската комисия постигна политическо решение за приемането на природния газ и ядрената енергия за зелени технологии. "Днешният акт може да е несъвършен, но е реално решение. Това ни движи напред към нашата крайна цел за постигане на въглероден неутралитет. Мисля, че днес правим още една важна стъпка в прехода към климатично неутрална икономика. Трябва да използваме всички инструменти, с които разполагаме, за да постигнем климатичен неутралитет, защото разполагаме с по-малко от 30 години и трябва да действаме сега", обяви еврокомисарят по финансовите въпроси Марейд Макгинес решението на Европейската комисия да приеме ядрената енергия и природният газ за "зелени", но преходни технологии по пътя към постигането на целта за въглеродно неутрална икономика до 2050 година.

Конкретният акт определя технологиите, които ще се смятат за "зелени" съгласно регулацията за таксономията на ЕС, като така ще се помогне за инвестирането на огромни финансови средства, за да бъдат постигнати климатичните цели на ЕС. Според оценки на Европейската комисия ще са необходими около 520 милиарда евро, които да бъдат инвестирани за реализиране на зеления преход, като по-голямата част от финансирането се очаква да бъдат частни капитали.

В предложението на Европейската комисия се предвижда държавите от ЕС да запазят отговорността си при определянето на т. нар. енергиен микс, т.е. разнообразието от използвани енергоизточници. В текста е записано още, че газът и ядрената енергия имат своето място при прехода от употреба на въглища към използване на възобновяема енергия. Предложението е свързано с бъдещите енергийни проекти, които ЕК ще подкрепя чрез европейския бюджет.

Сред привържениците на използването на ядрените централи и природния газ като преходни технологии са основно Франция и Полша - и двете държави са силно зависими от ядрения ток и въглищните централи на газ. Министърът на енергетиката на Франция, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, Барбара Помпили призна: "Както знаете, Европейската комисия представи един балансиран текст, текст на компромиса. Очевидно е, че по отношение на таксономията имаме различия с някои страни и все още има отворени въпроси."

Учени и природозащитници вече реагираха гневно на решението. Според тях, екологично вредни инвестиции изведнъж ще "позеленеят" и ще компрометират надеждността на цялата рамка на ЕС за зелено финансиране. Докато еврокомисарят Макгинес обявяваше постигнатия компромис, пред сградата на Европейската комисия се бяха събрали млади активисти на "Петъци за бъдещето", за да протестират срещу решението. Те отхвърлят предложението за признаването на ядрената енергия и природния газ за "зелени". "Искаме да кажем на Европейската комисия, че не искаме това отровно наследство, тези фалшиви зелени енергоизточници. А Комисията направи точно това - обяви ядрената енергия и природния газ за зелени. Не сме съгласни с тази класификация!", каза Клое Миколайчак от движението "Петъци за бъдещето".

Несъгласие с тази класификация изразиха и няколко държави членки на ЕС, начело с Австрия, която през 1999 година записа в Конституцията си, че се отказва от ядрената енергетика. "Тази технология не е нито зелена, нито устойчива", коментира в Туитър канцлерът Карл Нехамер от консервативната Народна партия. А министърът на транспорта и климата Леоноре Гевеслер от коалиционния му партньор "Зелените" коментира: "Предложението на Европейската комисия дава напълно погрешен сигнал, дори нещо повече - то подкопава идеята за таксономия. Комисията класифицира ядрената енергетика като преходна технология. На пръв поглед това дори е цинично, като имате предвид, че изграждането на една атомна централа изисква десетилетия подготовка, след това остава десетилетия наред в експлоатация, а много по-дълго време отнема съхранението на отработеното ядрено гориво", заяви австрийският климатичен министър Леоноре Гевеслер, и обяви: "През следващите седмици ще подготвим всички съдебни стъпки и ако това решение влезе в сила, ще го атакуваме пред Съда на ЕС."

Австрия търси и намира подкрепа, например в лицето на Люксембург, а тази седмица от думите на германския вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек от "Зелените" стана ясно, че Германия също обмисля съдебни стъпки срещу обявяването на ядрената енергия и природния газ за "зелени" технологии. Германия обяви още през 2015 година, че се отказва от ядрената енергетика, а до 2038 година иска да прекрати и въгледобива. Това обаче изправя най-силната икономика в ЕС пред изпитанието да компенсира липсите с природен газ, основно от Русия.

Обявеният от Европейската комисия компромис е само стъпка по пътя към влизането в сила на регламента за таксономия. Предстои оценката на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, където вече се надига вълна на несъгласие. В Съвета на ЕС предложението може да бъде отхвърлено с мнозинство от две трети, а в Европейския парламент - с половината от подадените гласове на пленарно заседание. Решението на съвета и на парламента се очаква до началото на юни. Ако предложението на Европейската комисия успее да преодолее тези две препятствия, може да влезе в сила от 1 януари догодина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!