От 2023 година:

Новата ОСП в ЕС и българското земеделие – очаквания и възможности

Зърнопроизводителите се притесняват от намаляване на прозводството

Снимка: recap-h2020.eu


Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС предстои да влезе в сила от 2023 година. Държавите - членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко 35% от бюджета за развитие на селските райони и най-малко 25% от директните плащания ще бъдат предназначени за екологични и климатични мерки.

Новата ОСП цели да бъде по - екологична, по - справедлива и да пази интересите на земеделските стопани, посочи евродепутатът от групата на Европейската народна партия  Асим Адемов:

„ Очаква се България да получи за селското си стопанство 8 млрд. евро, т.е. ще имаме малко повече средства от колкото през предишния програмен период. Другото важно, което трябва да се отбележи, е че има 10% преразпределително плащане в полза на малките и семейни земеделски стопанства, защото те са много важни за сектора. Най – малко 3 % от националните пакети трябва да бъдат насочени към подкрепа за младите фермери. Ще се създаде и кризисен резерв от 450 млн. евро за реакция при извънредни ситуации. Важно е какъв стратегически план ще изготви правителството и как ще бъдат разпределени средствата.“

Земеделските стопани у нас посочат, че забавянето при изготвянето на  стратегическия план на България засилва чувството на  несигурност за това какво предстои. 

„Искаме да видим как е вкарана в него „зелената сделка“, регламентът за екосхемите, таваните на плащанията… Доста неща има, които са неясни! Трябва да намалим използването на торове, но определен процент от кое производство? В страната се произвеждат големи количества, но те са за износ. Въпросът е да не направим така, че земеделското производство да стане нерентабилно!“, коментира Илия Проданов, председател на съюза на зърнопроизводителите "Маркели" в Карнобат и зам. председател на националната браншова организация.

Според него има опасност новините мерки да доведат до намаляване на доходите на земеделските производители у нас, а от там и обема на общото производство. Притеснява ги и неяснотата относно изискванията за по – добро спазване на трудовото законодателство.

България е една от 5 – те страни, които до момента все още не са представили своя стратегически план за прилагане на новата ОСП. Очаква се той да е готов до края на февруари.

В момента в земеделската политика в Евросъюза действат преходни правила, които ще са в сила до края на годината. След като бъдат одобрени от Съвета, националните стратегически планове ще започнат да се прилагат от началото на 2023 година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!