Ролята на ЕС в диалога за кризата в Украйна

Постигане на дипломатическо решение и на деескалация на напрежението по мирен път, са приоритетите, по които Европейският съюз продължава да работи заедно с останалите световни сили за намиране на изход от кризата между Русия и Украйна, предизвикана от струпването на военни сили и техника по руско-украинската граница и от нежеланието на Москва за разширяването на НАТО с нови страни – членки,както и за присъединяването на Украйна към Алианса.

"Потвърждаваме нашата солидарност с Украйна и партньорите ни, които са застрашени от Русия. Продължаваме да стоим зад основния принцип, че Украйна е свободна да взема решения като суверенна държава", отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен, която припомни и че позицията на съюза е за запазване на украинския териториален суверенитет и политическа независимост:

"В този момент светът се нуждае от доверие в демокрацията. Защото отново сме изправени пред намесата на някои сили в делата на съседите им. Няма да се връщаме към старата логика на конкуренцията и сферите на влияние, където цели държави се третираха като притежания. Имаме интензивнa дипломация в различни формати", заяви председателят на Европейската комисия и допълни:

"Искаме диалог. Искаме конфликтите да се решават в сформираните за целта органи."

За продължаване на тази политика се обяви и Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността – Жозеп Борел:

"Нашите колективни дипломатически усилия да убедим Русия да поеме по пътя на диалога ще продължат. Ще координирам позицията на Европейския съюз с всички наши ключови партньори сред които Съединените щати, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.  Трябва да продължим да подкрепяме усилията за възобновяване на разговорите в т.нар. Нормандски формат и работата по прилагане на споразуменията от Минск."

В своите изказвания по темата Европейският първи дипломат и председателят на Европейската комисия обаче дадоха да се разбере, че съюзът е готов да реагира и в случай на неуспех дипломатическите усилия по въпроса:

"Ако дипломацията се провали, ние разбира се ще направим всичко възможно дипломацията да работи, но ако за съжаление това не се случи имаме готовност с подготовката на отговорите на потенциална руска агресия и със сигурност това ще е бързо и решително действие със силно единство – не само в рамките на Европейския съюз, но и в международен план."

"Но ако ситуацията се влоши, ако има по-нататъшни атаки срещу териториалната цялост на Украйна, ние ще отговорим със сериозни икономически и финансови санкции,трансатлантическата общност е твърда в това. Санкциите могат да включват ограничаване на достъпа до чужд капитал и контрол на износа, особено на технически стоки."

"Газопроводът "Северен поток 2" също е част от подготвения пакет със санкции. Дали обаче газопроводът ще бъде засегнат от санкции, ще зависи от поведението на Русия.  От санкциите биха могли да бъдат засегнати хора, близки до руския президент Владимир Путин и олигарси", отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен.

Тя увери, че Съюзът продължава да работи, заедно със своите партньори за осигуряване на допълнителни доставки на природен газ в случай на прекъсване на доставките от страна на Русия. А, Върховният представител за външната политика и сигурността обяви, че Европейският съюз ще увеличи подкрепата си за Киев:

"Трябва да засилим усилията си за повишаване на устойчивостта на Украйна и други партньори. Има конкретни действия, които предприемаме. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен вече обяви пакет от финансова помощ от спешни заеми и безвъзмездни средства за подкрепа на Украйна в средносрочен и дългосрочен план."

Спешната финансова помощ с продължителност 12 месеца представлява бърза подкрепа в ситуацията на остра криза, за да се укрепи устойчивостта на Украйна, a председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен допълни:

"Освен това скоро ще започнем работа по втора, дългосрочна програма в подкрепа на усилията на страната за модернизация. Тази година Комисията ще удвои двустранната си помощ за Украйна под формата на безвъзмездни средства: ще бъдат отпуснати още 120 милиона евро. Тази подкрепа ще засили усилията на Украйна за държавно изграждане и устойчивост", каза Урсула Фон Дер Лайен. Темата за ситуацията в Украйна беше обсъдена и в Европейския парламент, където много от членовете му подчертаха, че сегашното напрежение е предупредителен сигнал за Европейския съюз, който според тях трябва да продължи да развива капацитета си, за да се справи с външния натиск и да осигури силен отговор на външните заплахи и същевременно да запази мира и демокрацията като основни ценности и цел.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!