Европейска гаранция за детето цели намаляне на броя бедни деца с поне 5 млн.

Близо 19 млн. деца в ЕС, по официални данни, живеят на границата на бедността. От 1 януари в съюза се прилага Европейска гаранция за детето, която цели броят на децата, които са в риск от бедност в границите на ЕС, да бъде намален с 5 млн. Предвижда се до 2030 г. всяко дете в страните членки да има поне едно здравословно хранене на ден, достъп до социални услуги, образование, транспорт и др.

Резултатите от прилагането на гаранцията за детето са вече видими у нас. България беше една от седемте страни, в която проектът за европейската гаранция се реализира пилотно. За първата година от прилагането на Европейската гаранция за детето само в България са подпомогнати 10 200 деца, 3 665 родители и други възрастни, полагащи грижи за децата. 

Работи се в 10 общини в три области, уточнява Мария Златарева, директор Политики и програми в УНИЦЕФ България, която ръководи проекта в България.

"За реализацията на проекта вече са отделени 140 млн. евро по линия на Европейската комисия. Ще има и национални финансирания. Едно от пет деца в ЕС е заплашено от бедност. Точни данни за България няма. У нас се цели да бъдат обхванати 200 хил. деца, както и семействата им."



"Европейска гаранция си поставя за цел бедните деца да имат достъп до училищните дейности, включително участие в училищни пътувания и спорт, развлечения и културни дейности, както и здравна превенция", казва Лусия Дурис Ничолсонова, евродепутат от Румъния.

"19 милиона деца в Европейския съюз живеят в бедност.Това са 22%.Трябва да дадем на тези фигури истинските лица на деца, които се борят в бедност. Трябва да зададем правилните въпроси. Кои са тези деца, на които помагаме чрез гаранцията за деца? Как беше животът им преди и как се подобри? Първо, имаме нужда от солидни данни на национално ниво, за да идентифицираме нуждаещите се деца .... Само когато познаваме нашите национални целеви групи, можем да измислим смислени проекти. Второ, имаме нужда от хоризонтален подход в националните правителства. Трябва да се отървем от курортизма и да се заемем с общините и неправителствените организации. Всяко евро от Европейския социален фонд Plus (ESF+) или фонда NextGenerationEU, което е запазено за гаранцията за деца, трябва да бъде изразходвано ефективно, за да се помогне на деца в нужда. Единственият устойчив начин да извадим децата от бедността е като помогнем на родителите им", пояснява още Лусия Дурис Ничолсонова.
"Детската бедност е критичен проблем, който трябва да се ангажираме да се справим с енергия и спешност", казва колежката ѝ Ана Паула Закариас.

"През 2019 г. над 91 милиона бяха изложени на риск от бедност или социално изключване, което е с около 3,4 милиона души по-малко в сравнение с предходната година, но въпреки това рискът от социално изключване и бедност за деца под 18 години остава изключително висок, а COVID- 19 пандемията и нейните драматични социални и икономически последици поставиха националните системи за здравеопазване, образование и социална защита под безпрецедентен натиск, оставяйки милиони деца и техните семейства в несигурни социално-икономически ситуации. По-специално, домакинствата с деца от групи в неравностойно положение са били непропорционално засегнати от последиците от продължаващата криза."

"Има проблем отвъд детската бедност като такава", допълва представителят на евроинституциите Николас Шмит от Люксембург. 

"Съществува и въпросът за общностите, които страдат най-много от изключване и особено децата от тези общности, страдащи от изключване. Всички знаем също, че настоящата криза засяга особено децата и семействата от неравностойно положение, но също и семействата, които са загубили доходите си, и семействата с един родител. Тъй като искаме да изградим по-добра и по-справедлива Европа, трябва да се справим с неравенствата, бедността и социалното изключване в техните корени. Трябва да прекъснем цикъла на неравностойно положение между поколенията и да инвестираме в децата сега, в тяхното благополучие и в равните им възможности, за да защитим тяхното икономическо и социално и, бих казал, лично бъдеще, но също и нашето бъдеще, нашето колективно бъдеще. Европейската гаранция за деца е само част от цялостния отговор."

Европейската гаранция за детето е идея на Европейския парламент от 2015 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!