В борбата с рака: ЕП актуализира правилата за ограничаване на вредните вещества на работното място

2
Снимка: European Union-EP

Според оценки на Световната здравна организация всеки десети случай на рак на белите дробове е тясно свързан с рискове на работното място. Депутатите актуализираха правилата на ЕС за ограничаване на присъствието на вредни вещества на работните места. Промените разширяват обхвата на директивата от 2004 г., в която основните субстанции опасни за човешкото здраве се делят на две групи - канцерогенни и мутагенни. Евродепутатът от групата на "Обнови Европа" Атидже Алиева-Вели, която е член на Комисията по заетост и социални въпроси коментира разширения списък с опасни субстанции:

"Основното разширяване на обхвата на опасните субстанции, освен с канцерогенни е именно с токсичните за репродукцията вещества. Това е безспорно голям успех в работата ни в ЕП, защото, според най-новите научни доказателства именно такива вещества оказват неблагоприятно въздействие върху плодовитостта при жените, както и върху развитието на поколението. Така, че има нови гранични стойности и включване на нови вещества."

Атидже Алиева-Вели отбеляза като най-уязвима група жените, работещи в здравния сектор, особено жените, които работят в онкологични отделения:

"Всеизвестен е фактът, че приблизително 80% от персонала в сектора на здравните грижи са именно жените. Тук искам да добавя и разбира се, работниците от стоманодобивната и химическа промишленост, които също са изложени на по-голям риск и не на последно място в уязвима група попадат и работещите в сектор на почистване, защото те ежедневно са подложени на влиянието на различни токсични за здравето вещества."

Комисията за борбата с рака, създадена преди две години в ЕП проучи мерките на ЕС за справяне със заболяванията и представи краен доклад и препоръки, които депутатите приеха:

"Той предлага конкретни мерки и инструменти за борба с рака. Тук искам да посоча борбата с рисковите фактори, свързани с околната среда, начина на живот и трудовата дейност, осигуряване на по-добър достъп до трансгранични здравни грижи и клинични изследвания за пациенти с ракови заболявания. Ефективно управление на недостига на лекарства за лечение на рак. Повече публични средства за изследователска дейност и за превантивни кампании. Всичко това, което изброих е част от стратегията за укрепване на Европа в борбата с рака. ЕП приехме резолюция и доклад за защита на работниците от азбест, защото той е класифициран като канцерогенен материал от СЗО и за съжаление все още статистиката показва , че азбеста причинява много смъртни случаи. Само през 2019 г. азбест е причинил повече от 90 000 смъртни случая в ЕС."


ЕП настоява за задължителни проверки на сградите за наличие на азбест и признаване на професионалните заболявания, за да могат пострадалите да получат компенсации. Евродепутатът Атидже Алиева-Вели посочи кой ще упражнява контрола върху компаниите, използващи опасните субстанции и как засегнатите работници ще могат да търсят правата си:

"Съществена роля ще имат инспекциите по труда във всяка една държава. Важно ще бъде те да осигурят превенцията и контрола от експозицията на азбест. Освен контролна роля инспекциите по труда трябва да имат и положителна роля по отношение на повишаване на информираността. Важно е на национално ниво да имаме ефективни, пропорционални и разбира се, възпиращи санкции за предприятията. Засегнатите лица ще могат да търсят правата си и да получават компенсации през националните компетентни органи, които отново са инспекциите по труда."

До края на годината Комисията за борба с рака ще представи план за действие за постигане на нови преразгледани гранични стойности на излагане в работната среда на поне 25 вещества, които са описани като "особено опасни". Освен това предстои да бъдат изготвени насоки за прилагането и обезвреждането на опасните лекарствени продукти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия