Как изкуственият интелект променя света ни?

ЕС работи за правилен баланс в Закона за изкуствения интелект

Демокрациите в света трябва да спечелят надпреварата в цифровия сектор

Безспорно изкуственият интелект не е научнофантастичен филм - това е ключова нова технология, която е част от много от ежедневните ни дейности: алгоритъмът, който решава какво виждате във вашия Фейсбук фийд или позволява да намерите пътя с помощта на GPS. Но, изкуственият интелект също така се използва и от полицията, като се опитва да разпознае престъпник чрез биометрични данни и от друга стана, в заводи из цяла Европа, където допринася за по-ефективни индустриални процеси. 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел е главен докладчик по темата за изкуствения интелект в Комисията по индустрия на 21 март. Тя описва каква е целта на първата регулация на изкуствен интелект в света:

"За жалост, има други страни, където изкуственият интелект се използва за по-вредни и нередни причини. Например в Китай, където се използва за тип „социална кредитна система“, която позволява на властите да оценяват лоялността или т.нар. "социален рейтинг" на определен човек или компания. Ние в Европа сме категорично против такъв тип социална кредитна система и затова в новия Закон по изкуствен интелект, където работим, забраняваме точно такъв тип използване на изкуствен интелект, както и в няколко други вредни сфери. Новият закон за изкуствен интелект е базиран на рискова класификация: колкото е по-рискова система използва изкуствен интелект, толкова повече критерии и задължения трябва да спазват производителите. Ако използваме изкуствен интелект в здравеопазването, има повече изисквания, които производителят на тези системи трябва да провери и спази, и вярваме, че това е много нужно. Ние не искаме останалата част от света да следва модела на Китай.

Групата на ЕНП по повод дебата за лицевото разпознаване чрез изкуствен интелект смята, че то трябва да е само при конкретни случаи, в помощ на правораздавателните служби, в екстремни ситуации, напр. при терористични заплахи. По повод войната в Украйна Ева Майдел казва, че демократичните сили в света трябва да спечелят надпреварата в цифровия сектор:  "Моят подход по доклада по изкуствен интелект е да направим регулациите изпълними и реалистични за бизнеса. Всичко това има и по-широки геополитически последици, особено виждайки какво се случва като последствие на Руското нападение над Украйна - войната, която ние всички отблизо наблюдаваме, и Европейският съюз бързо реагира. Това ни показва защо демократичните сили в света трябва да спечелят надпреварата в цифровия сектор. Ако западната демокрация загуби тази надпреварата за влияние с изкуствен интелект и други напреднали технологии, се опасяваме , че ще има фундаментална промяна в глобалния ред. Затова трябва наистина да намерим правилен баланс в закона за изкуствен интелект - баланс, който ще осигури, че европейски компании създават изкуствен интелект в съответствие с нашите ценности, но също така ще останат конкурентоспособни спрямо глобалните ни конкуренти." 

Важно да се отбележи, че българските  фирми са сред водещите в Европейския съюз по използване на изкуствен интелект. Какво може да се направи  още, след като се облекчат процедурите от бюрокрация, казва инж. Любомир Благоев, ръководител на софтуерна фирма за иновации в областта на изкуствения интелект: " Много малко се прави по повод на представянето на страната ни на европейско ниво. На институционално и национално ниво има много работа да се върши, защото определено на професионално ниво има интерес и ентусиазъм от постигнатите резултати, но като цяло се получава нещо като самодостатъчност."

Десетокласникът от Математическата гимназия в Пловдив Радостин Чолаков стана известен с разработения гласов софтуер, базиран на изкуствен интелект АЗбуки.ML: "Тези гласови разработки сега ще се прилагат и в работата на големите телефонни оператори, те ще си автоматизират част от обажданията, вместо да се обажда оператор, ще се обажда робот."

Средно за Европейския съюз 42% от компаниите прибягват до проекти, базирани на изкуствен интелект. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!