ЕП търси начини за ефективна борба с пропагандата в онлайн платформите

Европейският комисар, отговарящ за вътрешния пазар Тиери Бретон по време на дискусията с Комисията на ЕП по вътрешния пазар.
Снимка: www.europarl.europa.eu

„Говорим за война - класическа с всички зверства, които носи със себе си и за такава, която надхвърля физическото бойно поле, в което Украйна очевидно се превърна. Видяхме руската пропагандна машина и как новините се превърнаха в новото бойно поле“, заяви Тиери Бретон - европейският комисар, отговарящ за вътрешния пазар пред Комисията на ЕП по вътрешния пазар.

„Вече всички сме добре запознати с руската машина за дезинформация, превърнала се в пропаганден апарат с незабавни чат функции и социални мрежи. Видяхме и поредица атаки в информационното пространство, а за да се справим с тях трябва да засилим сътрудничеството между европейските публични органи и частния сектор“,  добави той по време на дискусията, провела се в средата на месеца, на която бяха обсъдени начините за ефективна борба с пропагандата в онлайн платформите.

Еврокомисарят даде за пример предприетите в рамките на Европейския съюз ограничителни мерки в отговор на кризата в Украйна, включително забраната на руските програми "Russia Today", "Sputnik" и техните производни:
Нямаме никакво намерение да поставяме под въпрос свободата на медиите или на изразяването. Военната пропаганда обаче, не попада в рубриката свобода на словото“.

Бретон изтъкна и ролята на Законодателния акт за цифровите услуги, който трябва да осигури безопасна и отговорна онлайн среда, както и по-добър публичен надзор над онлайн платформите:
Трябва да гарантираме, че разполагаме с правилните инструменти, за да можем да се справим с хибридни заплахи. Важно е компаниите в дигиталния сектор да спазват поетите отговорности и по-специално платформите - те трябва да са в позиция да действат при необходимост. Иначе се превръщат в опасност и разпространители на пропаганда“.

Пред евродепутатите Бретон обясни, че ако законът е бил в сила по време на кризата, то онлайн платформите са щели по-добре да боравят с алгоритмите и съдържанието, което се споделя, включително и в социалните мрежи, както и да го проверяват.

Този Акт е част от вертикално законодателство, което ще ни позволи да приемем секторен подход, включително към дезинформацията. И по-точно искаме да водим борба срещу използването на алгоритми, тъй като видяхме как чрез тях се излъчва директна пропаганда“, добави Тиери Бретон по повод закона, предложен през декември 2020-а, който очертава определени отговорности за онлайн платформите за наблюдение разпространението на дезинформация и друга незаконна комуникация в рамките на техните услуги, както и да защитава гражданите на ЕС и техните данни онлайн.

„Опитахме се да договорим с платформите въвеждането на доброволен кодекс на поведение, а следващата ни стъпка е строго законодателство“, каза латвийският евродепутат от ЕНП Сандра Калниете - автор на Доклада на специалната комисия по въпросите на външната намеса, включително дезинформацията, във всички демократични процеси в Европейския съюз.

„Трябва да хвърлим светлина върху черната кутия на онлайн платформите - трябват ни истински обвързващи правила за алгоритмите, за тяхната отчетност и прозрачност, особено като говорим за вредно съдържание. Докато войната в Украйна продължава, онлайн платформите и технологичните компании трябва да заемат позиция, като ограничат профили, отричащи, възхваляващи или оправдаващи агресията, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството“, каза авторът на документа, който беше приет от евродепутатите в началото на март - с 552 гласа „за“, 81 - „против“ и 60 - „въздържал се“.

Участие в комисията-изготвител взе и българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев, който по време на дискусия на тема "Заплахите за европейската демокрация от чуждестранна намеса и дезинформация", организирана от Бюрото за връзка на ЕП в България, каза:
Дезинформацията е пропагандна война - едно е бомбите, ракетите, а друго е пропагандната война, която се води за душата и сърцето на гражданите. Една масова пропагандна кампания, която се води за съзнанието и промяна на политическите и геополитически ориентации в страните от демократичния свят“.

„Информацията е горивото на демокрацията. Гражданите действат чрез това, което знаят и на тази основа тълкуват реалността. Ако информацията е лоша, демокрацията е лоша. Ако тя е систематично предубедена и заразена с лъжи, гражданите не могат напълно да разберат реалността и политическата им преценка е пристрастна“, подчерта по време на дебата върду Доклада върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, а европейският комисар за ценностите и прозрачността Вера Йоурова изтъкна:
Радвам се, че големите технологични компании искат да бъдат от правилната страна на историята. Процесът по Закона за цифровите услуги вече е на пълни обороти, както и по Кодексът за поведение във връзка с дезинформацията, който сега надграждаме“.

Одобрено беше и сформирането на нова комисия за външната намеса в демократичните процеси в ЕС, чиито членове трябва да станат ясни през тази седмица, тъй като мандатът на изготвилата доклада изтече вчера. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!