Европейският парламент с призив за забрана на „златните паспорти“

"Схемите със „златните паспорти“ и „златните визи“ нямат за цел да привлекат значими инвестиции в европейската икономика. Те са замислени за сенчести сделки със съмнителни пари", казва евродепутатът София ин'т Велд. Европейският парламент настоява за забрана на този вид схеми от години, защото получаването на паспорт срещу определена сума пари превръща европейското гражданство в стока. 

"Днес войната в Украйна хвърля допълнителна светлина върху тази практика. Руснаците са третата най-голяма група, получила „златни паспорти“ и визи в Европейския съюз. Много от тях са олигарси, свързани с Путин, които избягват санкциите, защото имат европейски паспорти. На това трябва да се сложи край! Необходими са правила при даване на гражданство срещу инвестиции. Не е достатъчно да си купиш къща или вила в Европа. Инвестициите трябва да са в реалната икономика и да отговарят на екологичните и социални цели на Европейския съюз", подчертава София ин'т Велд. 
Депутатите припомнят за порочни практики в държави като Малта, Кипър и България, където през годините са се одобрявани молби на лица, които не отговарят на условията да получат гражданство. Йерун Ленарс от Европейската народна партия посочва: 
"След като Русия нападна Украйна и започна ужасяваща война, държавите членки, с изключение на Малта, както се оказва, най-сетне се събудиха и разбраха, че може би не е добре да отварят задната врата към Европа за лица с дълбоки джобове. Особено при факта, че 50 процента от тези паспорти са в руски ръце".
Позицията на Хуан Фернандо Лопес Агилар от групата на социалистите: 
"Трябва да се сложи край на достъпа на руските олигарси, които си накупиха имения, палати, замъци и яхти на високи цени, включително в държави с прогресивни правителства като Португалия и Испания. Все още има закони, които позволяват прилагането на схеми за пребиваване срещу инвестиции".
За осем години /от 2011 г. до 2019 г./ 132 хиляди души са се възползвали от схемите за гражданство и право за пребиваване срещу инвестиции, показва проучване на ЕП. Приходите за съответните страни от тези схеми са близо 22 млрд. евро. Саския Брикмон от групата на Зелените припомня грешките от миналото, които Европа не трябва да повтаря: 
"Това са права, които европейските държави предоставяха на руските олигарси, приемани с отворени обятия през годините, докато захранваха режима на Путин като негови верни слуги. Ако преди осем години бяхме забранили „златните паспорти“, щяхме да затворим вратата за руската намеса".
ЕП призовава за общи правила и стриктни проверки в базите данни на Европейския съюз, както на кандидатите и източниците на финансиране, така и на членовете на техните семейства. Според Рамона Стругариу от „Обнови Европа“: 
"Ние все още не прилагаме както трябва собствените си правила за борбата срещу прането на пари.  Държавите членки много внимателно трябва да огледат своите регистри на недвижими имоти и да проучат инвестициите в луксозни имоти".
За рисковете от продажбата на „златни паспорти“ предупреждава и еврокомисарят по въпросите на правосъдието и потребителите Дидие Рейнедрс: 
"Комисията задейства процедури за неизпълнение срещу Кипър и Малта през октомври 2020 година. Кипър сложи край схемите със златните паспорти. Малтийските власти също дадоха уверение, че ще премахнат гражданството срещу инвестиции за руснаци и беларуси".  
В края на март България отмени окончателно „златните паспорти“ срещу инвестиции. През следващите шест месеца Държавна агенция „Национална сигурност“ ще разследва за нарушения при вече придобити паспорти. За момента „златните визи“ за временно пребиваване у нас остават.  Заради руската инвазия в Украйна Малта обяви преди две седмици, че временно спира да издава „златни паспорти“ на руснаци и беларуси. Преди дни Европейската комисия излезе с препоръка държавите членки незабавно да прекратят всички съществуващи режими за гражданство срещу инвестиции и да въведат строги проверки преди да издават разрешения за пребиваване срещу инвестиции. Комисията призова държавите да преценят дали да отнемат „златните паспорти“ на руснаци и беларуси, включени в европейския списък със санкции заради войната в Украйна. Еврокомисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон:
"Ако подкрепяте войната и агресията на Путин вие не сте добре дошли в Европа. Европейското гражданство е сред най-големите ни придобивки, а се продава евтино. „Златен паспорт“ или право на пребиваване струва 500 хиляди евро, а това са дребни пари за хората от организирана престъпност. Вече се правят проверки във всички системи на Евросъюза на  граждани, които пребивават в общността срещу инвестиции. Обмисляме и още мерки".
Европейската комисия иска държавите членки да докладват за изпълнението на препоръката до края на май.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!