ЕС подкрепи новите планове за европейската отбрана

Снимка: The EU’s Strategic Compass for security and defence / Clingendael

Съветът на ЕС одобри официално Стратегическия компас. Новата стратегия трябва да гарантира отбранителната автономия на ЕС. Тази автономия трябва да бъде гарантирана от до 5 000 войници, които могат бързо да бъдат разполагани в различни видове кризи. Страните от ЕС се ангажират и за организиране на редовни учения за повишаване на оперативната съвместимост, реагиране по координиран начин на широк спектър от хибридни заплахи. Космическа стратегия, която да служи на ЕС за сигурност и отбрана. Според документа се очаква да бъдат укрепени партньорствата не само с НАТО и ООН, но и със Съединените щати, Норвегия и Канада, Обединеното кралство и Япония, както и държавите от Западните Балкани, Африка, Азия и Латинска Америка. "Опасностите нарастват и цената на бездействието е ясна. Стратегическият компас е насока за действие", подчерта върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел:  

"Ние изпращаме силен сигнал за нашето единство и решимост да действаме заедно. Когато казвахме, че Европа е в опасност, при първоначалната работа по Стратегическия компас, всичко се приемаше почти като маркетингов слоган или шега. Сега, ситуацията в Украйна промени коренно света, в който живеем. Това промени начина, по който виждаме света през последните няколко години. Виждаме, че не само независимостта на Украйна е заложена на карта. Не е само сигурността на Европа. Но и оцеляването на свят, основан на правила, където прилагането на сила не е правилно."

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел отбеляза по време на дискусиите, че последиците от войната в Украйна вече са в текста на новия Стратегически компас. И тук са включени не само военните заплахи, но и хибридни заплахи, кибератаките, дезинформация и кампании с фалшиви новини.

"Всичко това попада в стратегически контекст, който е опасен. И това, което трябва да направим, е да признаем истината и реалността на тези заплахи. В момента има 18 мисии по целия свят, които мобилизират четири хиляди мъже и жени. Трябва да засилим капацитета си за разгръщане на мисии и извършване на операции, за повишаване на тяхната ефективност на място. Но трябва да надскочим това. Затова предложихме тази способност за разполагане на сила. Трябва да можем да разположим до 5000 войници във враждебна среда. Това означава, че искаме да изпълняваме бойни мисии. Това е нещо, което е перфектно планирано в договора, но никога не е правено от Европейския съюз. Трябва да укрепим нашите командни структури и военната си мобилност."

"Трябва да развием нашето военноморско присъствие в области на интереси, да разработим космическа стратегия за сигурност и отбрана и трябва да комбинираме нашето морско и въздушно присъствие, за да можем да бъдем по-силни."

По данни на Жозеп Борел в момента Европейският съюз харчи около  200милиарда, или 2 трилиона евро. А сумата трябва да бъде увеличена с 5% от 2019 г. Все още структурна дупка в Европейската отбрана е закупуването на суровини за отбраната. 11 процента сега се прави общо от държави в ЕС. Останалите 90 процента се извършват от всяка държава-членка самостоятелно. 

Още по време на дискусиите военните у нас отбелязаха, че Стратегическият компас ще води до изисквания към въоръжените ни сили. Като предоставянето на хора, командна структура, въоръжение и техника. Това обаче, че ще води и до повече инвестиции, повече учения и тренировки. Това мнение беше изказано преди войната в Украйна, която показа серия от дефицити в отбраната у нас. В новата ситуация властите у нас смятат, че Стратегическият компас гарантира способности, средства и най-вече финансиране по отношение на сигурността и отбраната на Европейския съюз. Това е добре дошло и за плановете на министъра на отбраната Драгомир Заков. Наскоро той обясни, че единственият вариант армията ни да бъде боеспособна в краткосрочен и средносрочен план е да се работи със съюзниците от НАТО и с партньорите от ЕС:

"България би могла да получи допълнителни елементи, свързани със съвместното придобиване на отбранителни способности, иновациите. Това са неща, които са важни за държава като България, тъй като това е мястото, на което България би могла да получи допълнителни позитиви именно от тези съвместни проекти. Това също допълва това, което правим по линия на НАТО. Така че създаването на иновационен фонд в Европейския съюз... Знаете, в НАТО се създава такъв фонд, съгласно решенията от миналата година. „Диана“ в НАТО. Това са неща, които ще имаме една допълняемост, една връзка. И за държави като България това е изключително важно. Един изключително полезен инструмент. Очакваме, разбира се, да видим и новата стратегическа концепция в НАТО. Следващите решения, които предстоят там. Тази синергия, която се получава между НАТО и Европейския съюз, е може би най-добрият отговор на ситуацията, която имаме в момента в Европа и тази промяна в геополитическата среда."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!