Предизвикателствата пред българските животновъди и помощта, която ЕС може да предостави на сектора

Български животновъди от няколко браншови организации изпратиха въпроси до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски.

Фермерите искат да знаят кога плащанията към тях ще се изравнят с тези в други европейски страни, кога ще започнат да се стимулират малките и средни ферми, санкционира ли някой България, след като сроковете по различните програми и мерки у нас не се спазват.

Това се случва след като преди дни, български животновъди посетиха Брюксел и запознаха експертите на европейско ниво със задълбочаващите се проблеми в сектора и ненавременната му подкрепа от страна на държавата.

„Животновъдите до този момент не са усетили подкрепа от изпълнителната власт в България и търсят решение на своите проблеми в ЕП. Представителите на бранша се оплакват от липсата на подкрепа от страна на Министерството на земеделието. Те смятат, че се забавят мерките за овладяване на последиците от пандемията от COVID-19 и инфлацията заради войната в Украйна.“ Това каза българският евродепутат и член на земеделската комисия Асим Адемов.

Той допълни, че Европа прави всичко необходими фермерите в общността да преодолеят последиците от кризите. Помощта която ЕС дава на фермерите в възлиза на близо 500 милиона евро, от които България ще получи около 10 милиона евро.

„Изпращаме въпроси и търсим срещи с европейските институции защото се надяваме там да получим отговори защо беше допуснато сектор "Животновъдство" и цялото ни земеделие да изпадне в такава криза.“ Това коментира Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Междувременно министърът на земеделието Иван Иванов категорично заяви, че целта на държавата е да осигури възможно най-голяма подкрепа за земеделските производители и фермерите. За предвидените 143,5 млн. лв. по COVID-помощта министър Иванов посочи, че приемът на заявления вече е започнал.

Министър Иванов изтъкна, че от предложените от ЕК 500 млн. евро извънредна подкрепа за всички държави-членки, България ще получи 10,5 млн. евро с възможност за допълнителни 200% над тази сума, осигурени от националния бюджет. Аграрният министър обяви, че Министерството на земеделието ще защити пред Министерството на финансите увеличаването на помощта с тези 200%, така че да се осигури допълнително подпомагане за животновъди и растениевъди.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!