Ще разедини или ще сплоти ЕС Русия с действията си по газовите доставки

Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийната независимост на Европейския съюз остава главен приоритет за общността и активната работа по изпълнението му продължава, за да се гарантира сигурността на доставките на газ за страните – членки. Поредната стъпка в тази посока съюзът ще направи днес на насрочената в София среща, на която се очаква да се обсъди ситуацията с газовите доставки и въпросите с диверсификацията чрез енергийната платформа на Европейския съюз:

"Платформата може да помогне на държавите-членки да се справят с настоящите предизвикателства на пазара на газ. Комисията и България се договориха да създадат първата регионална работна група по въпросите за сигурността на доставките след нарушаване на договора от „Газпром“, обясни еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон и добави:

"Енергийната платформа ще бъде отворена и за асоциираните източни партньори на Европейския съюз и страните от Западните Балкани."

Разговорите в София бяха предшествани от извънредна среща на комисар Симсон с европейските министри на енергетиката, на която обсъждаха действията на Съюза по спирането на газовите доставки за България и Полша, след отказа им да заплащат газа в рубли, каквото искане направи руската страна.

"Пояснихме, че това е едностранна промяна на договорите, необоснована от търговски причини и е напълно легитимно според търговското право - тя да бъде отхвърлена. Плащанията в рубли водят до явно нарушение на санкциите, тъй като осигуряват активи за операциите на Централната банка", каза още еврокомисар Симсон и открои приоритетните области на съюза за гарантиране на газовите доставки:

"Трябва да надградим плановете за извънредни ситуации за доставка на газ. Всички държави-членки имат такава готовност, но мерките напълно трябва да отразяват последните развития и рисковете за сигурността на доставките. Трябва да разгледаме координацията на европейско ниво за мерките за ограничаване на търсенето в плановете и оптималното използване на газовите мрежи и енергийната инфраструктура."

"Спешно трябва да продължим работата по диверсификация на доставките чрез енергийната платформа на Европейския съюз", каза еврокомисарят по въпросите на енергетиката и допълни, че съюзът трябва да продължи да работи за енергийната си независимост.

"Трябва да ускорим внедряването на възобновяема енергия и да увеличим енергийната ефективност и спестяванията.

Ние ще покрием всички тези елементи в плана REPowerEU на Комисията, който ще представим преди Европейския съвет, с конкретни мерки за постигане на постепенно спиране на руските изкопаеми горива", каза още еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон.

Ефектът върху енергийната сфера в Европейския съюз от новия план коментира и председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен:

"Продължаваме да работим за гарантиране на необходимите количества газ в средносрочен план. Нашият план за действие REPowerEU ще помогне за значително намаляване на зависимостта ни от руските изкопаеми горива още тази година. Постигнахме също така споразумение със Съединените щати за осигуряване на допълнителен внос на втечнен природен газ както за тази, така и за следващите години. Работим в тясно сътрудничество с държавите-членки, за да осигурим алтернативни доставки и от други партньори. Предстои в средата на този месец да представим плановете си за ускоряването на екологичния преход", отбеляза председателят на Европейската комисия.

За енергийна независимост се обяви и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:

"Войната в Украйна е момент на спешност и момент на истина за Европейския съюз. Трябва да действаме стратегически и да работим за нашата нова енергийна независимост", каза Шарл Мишел по време на церемонията за изграждането на терминала за втечнен природен газ, край Александруполис.

"Това е силна и положителна стъпка, защото ще ни помогне за диверсификация на доставките на газ, за ​​укрепване на енергийната инфраструктура и за постепенно премахване на зависимостта ни от руските изкопаеми горива. Това ще ни направи по-силни и по-сигурни", коментира Шарл Мишел и допълни:

"Този нов терминал е една геополитическа инвестиция в правилния момент. Проектът ще е от полза за сигурността на доставките за Гърция, България, Северна Македония, Сърбия и други страни от региона. Освен включването на още страни в единната европейска система, ще можем да използваме вече съществуващите проекти в региона. Всичко това ще помогне за освобождаването на целия регион от зависимостта от Русия", отбеляза председателят на Европейския съвет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!